Ultramodern eszköz került a PTE Ortopédiai Klinikájára

Az eszköz beszerzése a „Sporttal kapcsolatos mozgásszervi elváltozások prevenciója, klinikai kezelése és rehabilitációja, a parasport orvosklinikai aspektusai” című GINOP-2.3.3-as K+F infrastruktúra fejlesztési konstrukció keretében valósult meg, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával. 

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében zajlik a pécsi Ortopédiai Klinika vezetésével a szegedi Ortopédiai Klinikával történő együttműködésben, összesen 508,06 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással. A projekt célja egy hiánypótló, versenyképes tudáscentrum kialakítása a sport és az ehhez köthető egészséges életmód programokkal kapcsolatos ellátási és rehabilitációs prioritások tekintetében.

 

Ultramodern eszköz került a PTE Ortopédiai Klinikájára / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A GINOP-2.3.3-15-2016-00031 számú Sporttal kapcsolatos mozgásszervi elváltozások prevenciója, klinikai kezelése és rehabilitációja, a parasport orvosklinikai aspektusai című K+F infrastruktúra fejlesztési projekt megvalósítása fontos állomáshoz érkezett, ugyanis üzembe helyezték a betervezett legjelentősebb és legnagyobb horderejű eszközt - az alacsony dózisú 2D/3D képalkotó rendszert -, azEOS 2D/3D készüléket a PTE Klinikai Központ Ortopédiai Klinikán.

 

Ultramodern eszköz került a PTE Ortopédiai Klinikájára / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A rendkívül modern készülék jelentősége kiemelkedő nemcsak a projekt megvalósítása, hanem a PTE és a Klinikai Központ szempontjából is. Az EOS 2D/3D rendszer az egyetlen olyan röntgenkészülék ugyanis, mely lehetővé teszi a teljes test torzításmentes, 3D rekonstrukcióra alkalmas leképezését álló, vagyis terhelt helyzetben, ultra alacsony sugárdózis mellett. Az EOS 2D/3D a hagyományos röntgen készülékekhez képest 85%-kal, digitális készülékekhez képest 50%-kal alacsonyabb sugárdózis mellett, akár teljes test méretű, jobb minőségű kétirányú röntgenfelvételek készítésére alkalmas. Alkalmazásával bizonyos mozgásszervi CT vizsgálatokhoz viszonyítva 95%-os sugárdózis-csökkenés érhető el.

 

Ultramodern eszköz került a PTE Ortopédiai Klinikájára / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A berendezés további klinikai jelentősége, hogy egyidejűleg kétirányú röntgenfelvételeket készít – ennek időtartama 10-25 másodperc - melyek alapján nagy pontosságú, térbeli rekonstrukció elvégzése lehetséges a sterEOS 3D speciális szoftverrel. A készülék több mint száz, a csontvázra vonatkozó klinikai paraméter automatikus meghatározására képes. A fentieknek rendkívüli jelentősége lehet például a műtétek előtti tervezés és az eredmények objektív megítélése során.

A technika lehetővé teszi ülő helyzetben történő vizsgálat elvégzését is, így jól alkalmazható mozgássérültek, parasportolók esetében is.

 

Ultramodern eszköz került a PTE Ortopédiai Klinikájára / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Az új fejlesztésű és rendkívül modern ún. MicroDose opció segítségével készített felvétel olyan minimális ionizáló sugárzással jár, hogy szűrővizsgálatokra is alkalmas. Ez lehetővé teszi gyermek- és serdülő korban számos - a sportképességet befolyásoló – állapot, illetve esetleges mozgásszervi elváltozás megítélését (gyermekkori aszeptikus csontelhalások, gerincdeformitások, végtaghossz különbség stb.), sportsérülések utáni gyógyulási folyamat nyomon követését, valamint a csontérettség és csontkor megállapítását.

 

Rovat: 
You shall not pass!