Külföldi vendégek hete a Pécsiközgázon

A PTE Közgazdaságtudományi Karának stratégia céljai közé tartozik, hogy az oktatás és kutatás nemzetközi tapasztalatait a kar oktatói és hallgatói számára elérhetővé tegye. Ennek egyik módja, hogy a nemzetközi partnerintézmények oktatóit a Nemzetközi Oktatási Hét és a Visiting Scholar programok keretében, nemzetközi tapasztalatszerzés céljából meghívja a Pécsiközgázra.

 

A két program keretében 11 külföldi oktató és kutató érkezett a karra Európa több országából, Kínából, az Egyesült Államokból és Kanadából. Ők elsősorban a kar angol nyelvű képzésein tartottak előadásokat, emellett azonban az oktatók számára szervezett workshopokra is sor került. A műhelybeszélgetések két fontos téma köré csoportosultak: a fenntarthatóság és alternatív közgazdasági megközelítések tapasztalatainak kicserélésére, valamint innovatív oktatás-módszertani megoldásokra fókuszált. A hallgatók számára is lehetőség nyílt egy specifikus gyakorlattal (concept lab) való megismerkedésre, amely a Simonyi BEDC közvetítésével a magyar képzés hallgatói számára is elérhető volt.

Két partnerrel az oktatói cserén túlmutató megállapodások előkészítése is célja volt az elmúlt hét eseményeinek: a holland Arnhem Business School és a PTE Közgazdaságtudományi Kara hosszú ideje működik együtt sikeresen oktatói és hallgatói cserék területén, ezt szeretnék most a felek kibővíteni, további területeket is bevonva a közös munkába.

Az elmúlt években hasonlóan szoros kapcsolat alakult ki a kínai Nanjing Audit University-vel is, ennek eredményeként a jövő évben Magyarországon kerülne sor a Shino-Hungarian International Forum megszervezésére is, amelynek célja elsősorban a kínai-magyar kapcsolatok ápolása lenne. Ez a rendezvény egyetemi szintű programként kerül majd megrendezésre.

Az észak-ameriaki kontinensről érkezett három professzor a Visiting Scholar Program keretében hosszabb időt, 1 hónapot tölt a karon. Látogatásuk célja az intézményi és a közös kutatási kapcsolatok megerősítése, valamint egy publikációs workshop megtartása, mely utóbbi hasznos információkkal és módszerekkel támogatja a kar oktatóinak publikációs tevékenységét.

A Pécsiközgáz nemzetközi tevékenységének célja, hogy a látogatások során szerzett tapasztalatok és együttműködések hosszabb távon a kar nemzetközi láthatóságát eredményesen növelni tudják, illetve nemzetközi környezetet tapasztalatszerzési lehetőséget biztosítson a kar azon oktatói és hallgatói számára is, akik valamely okból nem tudnak külföldi csereprogramokban részt venni.

You shall not pass!