Isztambuli és pécsi kutatók szövetkeznek az Alzheimer-kór ellen

Sok lehetséges kapcsolódási pontot látnak kutatásaik között az isztambuli Kültür Üniversitesi és a Pécsi Tudományegyetem agykutatói. A konkrét közös projekt kidolgozása előtt tartottak sajtótájékoztatót augusztus 11-én a Szentágothai János Kutatóközpontban.

 

Az eseményen beszédet mondott Havva Pinar Özcan Kücükcavus, a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) képviseletében, valamint a Szentágothai János Kutatóközpont vezetője, Kovács L. Gábor professzor is. Utóbbi hangsúlyozta: a magyar agykutatás világhírű - elég csak a helyszínül szolgáló kutatóközpont névadójára gondolni -, s a másfél éve létrejött Nemzeti Agykutató Program (NAP) jelzi, hogy ma is kiemelt fontosságú a tudományterületek között. Az eseményen jelen volt Pécs és Szigetvár polgármestere is.

 

Fotó: Csortos Szabolcs (UnivPécs)

 

A kölcsönös laborlátogatásokkal, egymás kutatási területeinek beható megismerésével induló folyamat vége várhatóan egy közös projekt lesz. “Központunk igazgatója már az 1970-es évek óta  kutatja a különböző agydinamikák betegségekkel való kapcsolatát, elsősorban az EEG segítségével.  A különböző agyhullámok változásaiból vont és vonunk le következtetéseket elsősorban az Alzheimer és a Parkinson-kórokra vonatkozóan” - mondta el Bahar Güntekin professzorasszony, a török kutatócsoport vezetője, majd hozzátette: “Sok közös témánk van a pécsiekkel, például vannak olyan magyar álllatkísérletek, melyek eredményeit még nem tesztelték klinikai környezetben, páciensekkel.”

 

Fotó: Csortos Szabolcs (UnivPécs)

 

“A mi kutatócsoportunk alapkutatással, elsősorban magatartással, memóriával, érzelmekkel, motivációval, tanulással foglalkozik, már 20 éve. Négy laboratóriumunkban sejtszinten is végzünk vizsgálatokat és vannak állatkísérleteink is. A NAP farmakológiai kutatási területén működünk közre jelenleg. Optimális lenne együttműködni a török kutatócsoporttal, hiszen nekik  a klinikai vizsgálatok terén vannak több évtizedes tapasztalataik - mi pedig ugyanezt próbáljuk az alapkutataásban, az agy struktúrális szerkezetváltozásain tetten érni.” - mondta el Hernádi István, a magyar agykutató csoport vezetője.

 

A vizsgálatok nem titkolt, de távoli célja a gyógyszerfejlesztés. “Ehhez egy olyan anyag megtalálására lenne szükség, mely a betegséget nagyon korai stádiumban visszafordítja, vagy a tüneteket enyhítve lassítani tudja a kórt. Azoknak az embereknek, akik memóriavesztéssel küzenek, ez felbecsülhetetlen értékű.” - jelentette ki Hernádi István. Világszerte számos kutató dolgozik ezen, hiszen az Alzheimer-kórra jelenleg nincs ismert gyógymód. Ugyanakkor a különböző neurokonitív zavarok egyre komolyabb problémát okoznak a társadalomnak.

 

HARKA Éva

Fotók: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 
Rovat: 
You shall not pass!