A világon hetedikként Pécsett a Konfuciusz Intézet

A világon hetedikként a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán alakult meg az a Konfuciusz Intézet, amely a jelenlegi akadémikus orvoslást kiegészítve a kínai medicinában gyökerező terápiás eljárások oktatására, tudományos módszerekkel történő vizsgálatára és alkalmazására vállalkozik. Az intézetet ünnepélyes keretek között adták át 2015. március 27-én.

 

A pekingi kormány a kínai kultúra, a hagyományok és természetesen a nyelv népszerűsítését 2004 óta tartja kiemelt feladatának, a kínai filozófus és tanító, Konfuciusz nevével fémjelzett program keretében. A világon eddig csaknem 500 Konfuciusz Intézetet hoztak létre azokon a befogadó egyetemeken, ahol erre érdeklődés mutatkozott és megfeleltek azon szakmai követelményeknek, amelyeket a kínai kormány felállított.

 

A PTE Egészségtudományi Kara a meglévő korábbi kínai kapcsolatokra alapozva – melyek a komplementer medicina részeként a hagyományos kínai orvosláson nyugszanak, és dr. Hegyi Gabriella, kutatóprofesszor nevéhez fűződnek – intenzív tárgyalásokat kezdett a világ hetedik intézetének megalapítására. Az erőfeszítések következtében, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter diplomáciai munkájának eredményeként, a Kínai Népköztársaság Kormányának nevében az Oktatási Minisztérium háttérintézetének (Hanban) főigazgatója, dr. Xu Lin 2014. augusztus 29-én az intézetet alapító együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Tudományegyetem rektorával, prof. dr. Bódis Józseffel.

 

Tekintettel arra, hogy ezzel a feladatkörrel csupán hat hasonló intézmény működik a világon, a PTE Egészségtudományi Kar büszke arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem intézete lehet a hetedik, annál is inkább, mert jelenleg egyedül itt történik a Hagyományos Kínai Orvoslás szabályozott és elfogadott oktatása és vizsgáztatása, amely egyébként a működési engedély feltétele.

 

You shall not pass!