A világon egyedülálló mikroszkóprendszerek létrehozása a cél

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, a Pécsi Tudományegyetem vezetésével valósul meg az a projekt, melynek célja a világon egyedülálló nano-bioimaging mikroszkóprendszerek létrehozása és összehangolt működtetése. A kutatások új, az eddiginél sokkal részletgazdagabb betekintést nyújtanak a molekulák világába, lehetővé téve az orvosbiológiai kutatásokban a molekuláris kölcsönhatások, sejtfunkciós és sejtmorfológiai paraméterek vizsgálatát egyedi molekula szinten akár élő szövetben is. A Szentágothai János Kutatóközpontban 3 év alatt, 784,8 millió forint európai uniós támogatással megvalósuló kutatói program, melyet a PTE Általános Orvostudományi Kara 50 millió forinttal egészít ki, 2017. január 1-vel elindításra került.

 A világon egyedülálló mikroszkóprendszerek létrehozása a cél

 

A Pécsi Tudományegyetem vezetésével, a Debreceni Egyetem és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont közreműködésével megkezdett pályázat célja egy, a világon egyedülálló „nano-bio-imaging” mikroszkóppark kialakítása és működtetése. Ezek az eszközök a biomolekuláris kölcsönhatások, sejtfunkciós és sejtmorfológiai paraméterek nagy pontosságú vizsgálatát teszik lehetővé egyedi molekula felbontású mérések segítségével akár élő sejteken is, mely új dimenziókat nyit a bio-medicinális kutatásokban.

A kollaborációs vizsgálatok során a daganatképződésben, az immunológiai, a gyulladásos és a neurodegeneratív kórképekben szerepet játszó, a sejtmembrántól a citoplazmán át a sejtmagig érő jelátviteli útvonalak feltérképezését és terápiás célpontok pontos azonosítását végzik.

A pályázat szakmai vezetője, Ábrahám István, a Pécsi Tudományegyetem egyetemi tanára szerint, a közvetlen népegészségügyi haszonnal járó kutatási területek új lendületet kaphatnak a projekt révén. A kutatásokat magasabb szintre helyezik, és nemzetközileg kiemelkedő tudományos eredményeket érhetnek el, ha a vizsgálati módszereket élvonalbeli technológiákkal: - „Stimulated Emission Depletion” (STED) - Fluorescence Lifetime Imaging (FLIM) és „Stochastic optical reconstruction” szuperrezolúciós mikroszkópiával (STORM), 3D-ben élő sejtes egyedi molekula detekció felhasználásával, időkorrelált egyedi foton számláló mikroszkópiával, nagyfeloldású és érzékenységű anizotrópiás lézerpásztázó mikroszkópiával - egészítik ki. A konzorciális partnerek szoros együttműködése lehetővé teszi a meglévő műszerparkok és szakértelmek közös felhasználását és a tudományos projektek összehangolását is. A műszeregyüttes az intézmények szolgáltató laboratóriumaiban „core facility”-ként fog üzemelni, így elérhetővé válik a hazai és a nemzetközi tudományos közösség számára.

 

Rovat: 
You shall not pass!