Új generációs, PTE-s tervezésű köztéri permetkapuk Pécsett

Akár modern szobroknak, a városi terek díszeinek is beillenének a hajlított acélcsövekből megformázott új permetkapuk, amelyeket pénteken három pécsi városrészben állított fel a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. Az egyedi formatervezésű – felülről hullám alakzatot idéző, körbejárva hol vízcseppet, hol a város épületeire jellemző kupolát kiadó – szerkezetekkel az idén 125 éves pécsi vízszolgáltatás jubileumát is köszöntik.

Új generációs, PTE-s tervezésű köztéri permetkapuk Pécsett / fotó forrása: pecsiujsag.hu

 

A terv készítői: Tongori Pálma üzemgépész │ Magashegyi Gergő formatervező │ Juhász Ádám formatervező │ Bónis Barnabás üzemgépész │ Modrovics Mónika  üzemgépész (PTE MIK)

A diákokat segítették: Eördöghné dr. Miklós Mária adjunktus, Zsebe Tamás tanársegéd (PTE MIK gépészmérnök tanszék)

 

A pályázatra beérkezett tervek közül a „Mediterrán kapu” pályamunkát választották megvalósításra. Az ötletes, formabontó, ugyanakkor kellően semleges formatervű kapu jól illeszkedik a város sokféle, eltérő tereinek képébe. A szerkezet izgalmas térélményt okoz a szemlélőinek, mivel körbejárva más és más látható az egyszerűnek tűnő, rozsdamentes acélból hajlított csővázban: hol egy vízcsepp kialakulása, hol egy Pécsre jellemző kupola. Oldalsó díszítése a TETTYE FORRÁSHÁZ Zrt. logóját adja ki.

A váz a szimpla kapu helyett zártabb, alagútszerű formát valósít. A kapu 6 fúvókával ellátott, a három kapu együtt egy nap alatt kevesebb, mint 1000 liter vizet fogyaszt.

 

A projekt remek önképző gyakorlatnak bizonyult a hallgatók számára, a nyertes csapatot nagyban motiválta az is, hogy művük egyszer ott állhat Pécs terein. Az ehhez hasonló projektek azok, amik igazán izgalomba hoznak egy mérnök(hallgató)t. Mert végül kézzel foghatóvá válik a munkánk, ez már nem lapsarki firka, vázlat, vonalháló, vagy üres test a digitális térben. Itt jelen van maga a munka, amely a gondolat megszületésétől a tervezésen át a kivitelező munkájáig testet ölt egy letisztult tárgyban – összegezte Magashegyi Gergő, a PTE-MIK ipari termék- és formatervező mérnökhallgatója. 

 

Rovat: 
Címkék: 
You shall not pass!