A PTE is segít csökkenteni a középületek energiafogyasztását Pakson

Jihlava – 2017. május 22-én a Pécsi Tudományegyetem és a Paksi Önkormányzat közösen vett részt azon a nemzetközi workshop-on, amely középületek energia-megtakarítását segítő gyakorlati példákat mutatott be. A műhelytalálkozó szervezője a Vysočina Energia Ügynökség, az Interreg Central Europe program által támogatott „TOGETHER” (TOwards a Goal of Efficiency Through Energy Reduction) elnevezésű, energiahatékonysági projekt egyik partnere. 

Paks

 

Borkovits Balázs, a PTE projektmenedzsere elmondta, hogy az épületekben felhasznált villamos- és hőenergia mérséklésére alkalmazhatók energiahatékonyság-alapú szerződések (EPC) vagy fogyasztói beavatkozást (DSM) támogató megoldások. Előbbi lényege, hogy egy szolgáltató (ESCO) energiahatékonysági vagy megújuló energetikai beruházást valósít meg a megrendelő épületén, amelyhez biztosítja a szükséges pénzügyi forrásokat és szakmai tudást. A beruházás eredménye energia-, és ebből adódó költségmegtakarítás, amelynek egy részét a megrendelő az ESCO cég ellentételezésére fordítja. Az elvárt megtakarítás mértékét a felek előre meghatározzák. A DSM azokat a beavatkozásokat foglalja magába, ahol maga a fogyasztó csökkenti felhasználását valamilyen kedvezmény ellenében. Ilyen ösztönző rendszer a csúcsidejű és csúcsidőnk kívüli tarifák alkalmazása, amelyekkel az energiaszolgáltató arra ösztönzi a fogyasztót, hogy a magas terheltségű időszakra eső fogyasztásának egy részét ütemezze a völgyidőszakra, amikor a fogyasztás szintje és így a rendszer kihasználtsága alacsonyabb. Ezzel az energiaszolgáltató bővítési beruházásainak egy része elkerülhető, a fogyasztó pedig alacsonyabb áron vételezhet energiát. Mindegyik módszerhez javasolt okos mérés kiépítése, amely során a fogyasztó rendszeresen – általában 15 perces gyakorisággal - értesül aktuális energiafelhasználásáról. 

A műhelytalálkozón a fenti megoldásokkal kapcsolatos gyakorlati példákat ismertetett Antonio Zonta, a projekt olasz vezetője, Libor Gazovic, a szlovák SIEA energiaügynökség munkatársa és Manuel Nina energetikus. A rendezvény a “Greenplay” és “Enrgy School” projektek bemutatásával zárult, amelyek a fogyasztó oldali befolyásolásra koncentrálnak. Előbbi egy számítógépes közösségi játékfejlesztésen és alkalmazásán keresztül motiválja a fogyasztókat, utóbbi az iskolák tanárai és tanulói számára szervez játékos energiahatékonysági versenyeket.

 

 

Rovat: 
Címkék: 
You shall not pass!