A Pécsi Bölcsész Udvar reneszánsz napja az Ördögkatlan Fesztiválon

A pécsi Bölcsészettudományi Kar idén másodszor színesítette az Ördögkatlan fesztivál programját saját udvarral. A Pécsi Bölcsész Udvar a sokszínűséget, kritikai gondolkodást, nyitottságot igyekezett a Fesztiválra magával vinni a tanszékek, intézetek ajtai mögül.

Augusztus 7-én, pénteken a reneszánsz kultúra és az egyetemi műveltség kapcsolódásait állította középpontba a program, nagy hangsúlyt fektetve az első pécsi egyetem alapítására, ezzel is kifejezve azt a szellemi örökséget, amelyet a PTE képvisel a reneszánsz egyetemmel. A nap folyamán több, a reneszánsz korhoz és egyetemi szellemiséghez köthető programra került sor.

 

A reneszánsz meséinkben élő kort megismerni és megélni vágyjuk. Erre adott alkalmat a Várból várba gyerekprogram, ahol Mátyás királlyal és udvarával ismerkedhettek meg az egészen aprócska érdeklődők mesehallgatáson, kézműves foglalkozásokon keresztül.

 

A reneszánszban fénykorát élő tudomány-eszményt hordozó egyetemek megalapítása igen nagy jelentőségű Európa-szerte, és kiemelkedő mindazon városok – pl. Pécs – számára, amelyek ekkor váltak frissen létrehozott egyetemeikkel a tudomány és kultúra központjaivá. Ennek a sok százéves történetnek jártak utána Az európai reneszánsz egyetemek és az egykori pécsi egyetem címet viselő beszélgetés résztvevői: Fedeles Tamás történész, Jankovits László irodalomtörténész valamint Jarjabka Ákos közgazdász, a PTE 650 Jubileumi Projekt szakmai vezetője, P. Müller Péter színháztörténész moderálásával. A beszélgetés számtalan érdekességével az egyetemről alkotott alapvető elképzeléseinket is átformálta: megismertük pl. egy két évesen egyetemre iratkozott hallgató történetét, a mai külföldi áthallgatások elődjeit, egy egyetemet végzett ember lehetséges pályafutását, az egyetemalapítások egyházi-politikai hátterét. Szó volt arról is, hogy egy középkori egyetemet miként tud felhasználni a jelenkori társadalom és a Pécsi Tudományegyetem.

 

A program a TÁMOP-4.2.2.B-15/KONV-2015-0011 Tudományos képzés műhelyeinek támogatása a Pécsi Tudományegyetemen 2015 c. projekt keretében valósult meg.

 

Rovat: 
You shall not pass!