A PAB legmagasabb díját vehette át Bódis József, egyetemünk rektora

A hagyományok szellemében a Pécsi Akadémiai Bizottság (PAB) 2015-ben is díjakkal ismerte el tagjainak tudományos tevékenységét. Egyetemünk oktatói közül számosan vehettek át különböző tudományos elismeréseket 2015. november 3-án, Pécsett, a PAB Székházban.

 

 Az elnökség a Szak- és Munkabizottsági elnökök javaslatai alapján a tudományos teljesítmény és a PAB életében való aktivitás figyelembevételével döntött. Az elismeréseket Kosztolányi György, a PAB elnöke adta át a díjazottaknak.

 

2015-ben a PAB legmagasabb díját, a PAB Ezüst Plakettjét kapta Bódis József, a PTE rektora, az ÁOK Szülészet-Nőgyógyászati Klinika igazgatója, a PAB tagja, a PAB Egészségtudományi Munkabizottság elnöke, aki eredményes kutatómunkája mellett életre hívta és folyamatosan szervezi az Egészségakadémia, a PAB elmúlt évtized legsikeresebb tudományos rendezvénysorozatát.
Kiváló oktatói és kutatói munkája, valamint tudományszervezési tevékenysége jelentős mértékben járult hozzá a régió tudományos teljesítményéhez.

A kiemelkedő tudományszervező tevékenység elismeréseként a PAB és a Dél-Dunántúl a Tudomány Támogatásáért Alapítvány az idén két díjat ad ki.

 

 

 

Tudományszervezési díjat vehetett át:

Vereczkei Lajos, a PTE ÁOK Magatartástudományi Intézet emeritus professzora, az 1970-es évek elejétől a PAB tagja, aki több évtizede vezeti és szervezi a PAB Tudós Klubot.

Schmelzer-Pohánka Éva, a PTE Egyetemi Könyvtár Történeti Gyűjtemények osztályvezetője, aki tevékenységével több egyetemi és akadémiai kutatócsoport munkájához járul hozzá.

 

A vidéki tudományos élet kiemelkedő teljesítést nyújtó fiatal kutatói közül a szakbizottságok javaslatára a PAB Elnökség döntése alapján a PAB TUDOMÁNYOS DÍJAT vehetett át:

 

Bene Krisztián, a PTE BTK Romanisztikai Intézet Francia Tanszékének tanszékvezető adjunktusa. Elsődleges kutatási területe Franciaországi 20. századi történelme, ezen belül a francia fegyveres erők második világháború alatti tevékenysége, valamint ehhez kapcsolódva a francia-magyar kapcsolatok története.

Horváth Györgyi, a PTE ÁOK Farmakognóziai Intézet docense. Tudományos érdeklődési köre: farmakognózia, fitokémia; bioaktív vegyületek, elsősorban növényi illóolaj-komponensek és karotinoidok izolálása, azonosítása, analitikai, mikrobiológiai és farmakológiai vizsgálata.

Takács Attila, a PTE TTK Szervetlen Kémiai Tanszék tudományos munkatársa, az MTA-PTE Szelektív Kémiai Szintézisek Kutatócsoport tudományos munkatársa.

Gaszner Balázs, a PTE ÁOK Anatómiai Intézetének docense. Fő kutatási területe: az agyi stresszadaptációs rendszerek működésének vizsgálata, stressz- és depresszió állatmodellek fejlesztése.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. és a PAB között létrejött megállapodás értelmében a Zsolnay Gyár egy díjat alapított, melyet évente egy fő kap a Magyar Tudomány Ünnepén. A díjat a PAB régiójában dolgozó kutató kaphatja, aki tudományos, szervezési munkáival a térség fejlesztésének elősegítésében kiemelkedő eredményt ért el. A díj most 18. alkalommal kerül átadásra.

A PAB Elnökségének döntése alapján a díjat Keszi László a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója, a PAB Erdészeti és Vadgazdálkodási Munkabizottság elnöke kapja egy stratégiailag fontos területre irányuló, hiánypótló aktivitásáért.

A PAB a régiójában dolgozó kutatók részére 2007-ben egy új díjat alapított. A díjat Matyi Dezső, az „Alexandra Kiadó" igazgatója ajánlotta fel, azok számra, kik kutató és tudományszervezési munkájukkal gazdagítják a PAB tevékenységét.

A díj 100.000 Ft értékű Alexandra könyvutalvány.

A PAB Elnökség döntése alapján az Alexandra tudományos díjat 2015-ben Kurdi Mária vehette át.

Kurdi Mária, a PTE BTK Angol Nyelvű Irodalmak és Kultúrák tanszékének egyetemi tanára, a PAB Nyelv- és Irodalomtudományok Szakbizottságának tagja, aki több cikluson keresztül kiemelkedően vezette a PAB Anglisztikai Munkabizottságát.

 

Szakmódszertani előkészítő pályázat:

III. díjban részesült:
Pécsi Tanoda Alapítvány A szakmódszertani tudományos megalapozását és megújítását segítő interdiszciplináris kutatások előkészítése című pályázata.
(az oklevelet átveszi Pais Ella Regina, munkacsoport-vezető, főiskolai tanár)

III. díjban részesült:
PTE Műszaki és Informatikai Kar-ról benyújtott We love TALENT – Intelligens Impressziók Tere című pályázat.
(az oklevelet átveszi: Kósa Balázs, munkacsoport-vezető)

II. díjban részesült:
PTE TTK Fizikai Intézet-ből benyújtott Innovatív törekvések a tanárképzésben és a tehetséggondozásban című pályázat.
(az oklevelet átveszi: Pálfalvi László, munkacsoport-vezető, a Kísérleti Fizika tanszék vezetője)

II. díjban részesült:
a Mecsekaljai Általános Iskola Jurisics Utcai Általános Iskolából benyújtott Jurisics Akadémia tehetséggondozó program című pályázata.

I. díjban részesült:
a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola A hittanoktatás megújítását, a magyarországi hittan tanítás módszertani hagyományainak feltárását és a nemzetközi tapasztalatok adaptálását célzó módszertani műhely létrehozása című pályázata.

I. díjban részesült:
az ELTE TTK Természettudományi Kommunikáció és UNESCO Multimédiapedagógiai Központ által benyújtott Vizuális kultúra szakdidaktikai koncepció című pályázat.

A díjazottaknak örömmel gratulálunk, koncepciójuk minél eredményesebb megvalósításához sok sikert kívánunk!

Rovat: 
You shall not pass!