A Nap is a PTE-n dolgozik

Komoly energiaigény jellemzi az egészségügyet, a források pedig szűkösek, ezért volt szükséges éppen a klinikai központ egységeinek bevonása a megújuló energiaprogramba - mondta el Bódis József rektor, majd hozzátette: a napkollektorok várhatóan olcsóbb működést tesznek majd lehetővé.

 

 

A PTE három legnagyobb energiaigénnyel rendelkező épületegyüttesére kerülnek napelemes rendszerek: a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika épületére, a Szigeti út és Honvéd utca egyes épületeire, a Garai utca és Rákóczi utcai tömb egyes épületeire, valamint ugyanitt egy napelem-parkot is kialakítanak a szakemberek. Összesen 1868 db napelemet helyeznek el (egy átlagos, négyfős háztartás napelem szükséglete 12-20 db), amelyek felülete meghaladja majd a 3000 négyzetmétert.

 

Fotó: Csortos Szabolcs (UnivPécs)

 

Óvatos becsléseket tesz Nagy József, a TechnIQ kivitelező cég vezetője: a 600 kilowattóra, amit a napelemes rendszer várhatóan kitermel, lakossági árral számolva éves szinten 18 millió forint megtalarítást jelent. A napelemparkra 25 év garanciát vállalt a cég, s ez alatt az idő alatt a megtakarítás

akár 400 millió

is lehet. Maguk a szerkezetek az eddigi tapasztalatok szerint akár 30 éven át is működhetnek, ám ezalatt a technológia is fejlődik, így leglább három évtizedenként érdemes lecserélni a berendezéseket. A napelempark egyik előnye az is, hogy a klímaváltozás miatt napsugárzás erőssége évről évre nő - Nagy József szerint az éves felméréseik alapján az avulási tényezőtől függetlenül minden évben többet termelnek a napkollektorait, ebből is látható, hogy nő a napsütéses órák száma Pécsett.

A napelemes rendszereknél átlagosan 9-11 éves megtérülési idővel számolhatunk, esetünkben azonban a projekt

100 %-ban európai uniós támogatásból

kerül finanszírozásra, így a PTE már az első üzemórától kezdve megtakarításként tudja elkönyvelni a beruházás által megtermelt környezetbarát energiát.

 

Fotó: Csortos Szabolcs (UnivPécs)

 

Girán János, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere hozzáfűzte, hogy Pécs számára különösen fontosak a környezetvédelmi célú fejlesztések, mert a város csak közös összefogással képes az „Európa Zöld Fővárosa” címet elnyerni. Ugyanis a „Zöld Főváros” filozófiájában megfogalmazott célok megkívánják, hogy szinte az egész város járuljon hozzá a

környezettudatosság javításához.

A kivitelezés várhatóan szeptember végére befejeződik. Addig jellemzően néhány kisebb átszervezéssel – például parkolási felületek átmeneti megszüntetésével – a Klinikák tevékenységüket továbbra is változatlan módon látják el, tehát az egészségügyi szolgáltatásokat nem befolyásolja vagy korlátozza a beruházás.

 

HARKA Éva

Fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

You shall not pass!