Májusi programok a jubileum jegyében

Májusban folytatódik a Nemzetközi Tavasz a már 18. alkalommal megrendezett Ibero-Amerika Héttel és a szintén nagy hagyományokra visszatekintő szabadegyetem, a Nyitott Egyetem rendezvénysorozat is új előadással mutatkozik be. Az egyetem tudományos sokszínűségébe nyerhetünk betekintést a májusi konferenciákon, melyek többek között a neveléstudomány, az egészségtudomány-történetet és az innováció témáját járják körül a jubileum jegyében. Aki pedig a pécsi felsőoktatás 650 éves történetét tárgyi szinten is látni szeretné, látogasson el a hónap végén megnyíló egyetemtörténeti kiállításra a Klimo Könyvtárba!

XVIII. Ibero-Amerika Hét

 

május 2-5.
International Spring
XVIII. Ibero-Amerika Hét
A városban több helyszínen

A 18. alkalommal megrendezett  tudományos és kulturális találkozó elnevezése a spanyol és portugál nyelvet beszélő európai és latin-amerikai országokat jelöli, alapvető célkitűzése a spanyol és portugál nyelvű civilizáció színvonalas programok segítségével történő bemutatása, továbbá Magyarország, Közép-Európa és az ibero-amerikai világ oktatási és kulturális kapcsolatainak, együttműködéseinek elősegítése. A programok közül az esemény kapcsán rendezendő konferencia zártkörű.

 

Nyitott Egyetem

 

május 2. 18:00
Nyitott Egyetem
Mibe kerül, és mit hozhat a régiók fejlesztése?
Előadó: Dr. Varga Attila
KPVK FEEFI Aula (Pécs, Szántó Kovács J. u. 1/b)

Évente több tízmilliárd eurót, dollárt, jüant, vagy forintot költenek el a nemzetek világszerte regionális gazdaságfejlesztésre. Utakat építenek, vállalati beruházásokat támogatnak, oktatást fejlesztenek, ígéretes kutatásokat finanszíroznak, vagy a vállalkozási feltételek javítására áldoznak. Jogosan merül fel a kérdés, hogy a régiók között miként lehetne elosztani a támogatásokat úgy, hogy azok regionális és országos szinten a várható legjobb eredményt adják GDP-ben, vagy éppen foglalkoztatásban. Nagyjából egy évtizede léteznek olyan módszerek a közgazdaságtanban, melyek ennek a kérdésnek a megválaszolását célozzák. Az előadás sok esettel színesítve hívja fel a figyelmet a kérdés fontosságára, közérthető stílusban ad betekintést a közgazdászok által alkalmazott eszközök világába, végül példákon keresztül mutat rá a számítások gazdaságpolitikai jelentőségére.

 

PTE 650 Jubileum a Neveléstudományban

 

május 13.
PTE 650 Jubileum a Neveléstudományban
PTE BTK (Pécs, Ifjúság útja 6/b)

A programsorozat három sarokpontja a sokszínűséget, a pluralitást és a befogadást jelképezi. A múlt dimenzióját a Neveléstudományi Intézethez és jogelődjéhez köthető, tanárképzés-történeti kiállítás jeleníti meg. Az intézeti kutatások, fejlesztések jelene négy műhely-foglalkozás segítségével kerül bemutatásra (interaktív társasjáték az érzékenyítés jegyében; matematikai kompetenciafejlesztés az élményalapú tanulás érdekében; műhely a befogadó egyetemről és interaktív séta a neveléstudományhoz és a tanárképzéshez köthető pécsi helyszíneken IKT eszközök segítségével). A jövő feladatait és lehetséges útjait egy, a tanárképzést és a neveléstudományt középpontba helyező fórum jeleníti meg.

 

Nemzetközi Egészségtudomány-történeti Konferencia

 

május 18-19.
Nemzetközi Egészségtudomány-történeti Konferencia
PTE ETK (Pécs, Vörösmarty u. 4.)

A konferencia célja az egészségtudomány multidiszciplináris jellegének hangsúlyozása a pécsi egyetemhez, tágabban értelmezve a magyar egészségtudomány eredményességéhez köthető és neves pécsi személyek, események, vagy intézmények bemutatásával. A konferencia egyik fontos sarokpontja a történeti események, személyek munkásságának a nemzetközi térben való megjelenítése.

 

Természettudományi Kar megalakulásának 25. évfordulójának ünneplése

 

május 18-19.
Természettudományi Kar megalakulásának 25. évfordulójának ünneplése
PTE TTK (Pécs, Ifjúság útja 6.)

 

Innovációs Napok 2017

 

május 22-23.
Innovációs Napok 2017
Szentágothai János Kutatóközpont (Pécs, Ifjúság útja 20.)

A program során érdekes előadásokat hallhattok az egyetemen zajló kutatásokról, kutatás-fejlesztési projektekről, az aktuális K+F+I pályázati lehetőségekről. Részt vehettek a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Akkreditált Innovációs Klaszter cégei által szervezett szakmai innovációs workshopokon és megismerkedhettek a klaszter tagjaival kiállító standjainknál. A rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött.

 

Felhívás díszoklevél iránti kérelemre

 

május 27.
Pedagógusnapi Ünnepi Szenátusi Ülés
Kodály Központ

Egyetemünk egyik legszebb hagyománya, hogy május végén visszavárjuk egykori hallgatóinkat, egyben csoport- és évfolyam-találkozók szervezésére is lehetőséget nyújtunk. Az ünnepség keretében a PTE-n vagy jogelőd intézményeiben 50, 60, 65, 70 éve végzett hallgatók vehetnek át díszoklevelet. Az egyetem így tiszteleg a pécsi diplomások jó híre, magas szakmai és művészi felkészültsége előtt.

 

Mozaikok a pécsi felsőoktatás múltjából és jelenéből – Egyetemtörténeti kiállítás

 

május 31.
Mozaikok a pécsi felsőoktatás múltjából és jelenéből – Egyetemtörténeti kiállítás
PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont, Klimo Könyvtár (Pécs, Szepesy u. 1-3.)

A Klimo Könyvtár épületében, termeiben szervezendő kiállításban a Pécsi Egyetemtörténeti Gyűjtemény és a város közgyűjteményeinek dokumentumaival, tárgyi anyagával kívánjuk megjeleníteni a pécsi felsőoktatás 650 éves történetét, a hallgatók és az oktatók mindennapjait, fel-felvillantva kiemelkedő, fontos, érdekes, kevésbé ismert, esetenként meghökkentő eseményeket. A kiállítás 2018. március 31-ig lesz látogatható.

 

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

További információk és programok: jubileum.pte.hu

 

 

Rovat: 
Címkék: 
You shall not pass!