„Jó reggelt Vietnám!” – a PTE vietnámi látogatása

Öt kar képviselője, a Külügyi Igazgatóság hallgatótoborzásért felelős munkatársa és a Kancellária hallgatói referense április 19. és 21. között a vietnámi Ho Si Minh városba látogatott. Az egyetemet képviselő delegáció részt vett egy hallgatótoborzó partner által szervezett vietnámi felsőoktatási fórumon, valamint látogatást tett egy kórházban, illetve egy nemzetközi általános- és középiskolában.

„Jó reggelt Vietnám!” – a PTE vietnámi látogatása

 

A PTE nemzetköziesítési céljai közül az egyik legfontosabb a beérkező külföldi hallgatószám növelése. E cél elérése több módon lehetséges, például a képzések és a szolgáltatások fejlesztésével, cserekapcsolatok kialakításával, és nem utolsó sorban megbízható külföldi hallgatótoborzó partnerek segítségével. 

A szerződött hallgatótoborzó cégek képviselői azokban az országokban végeznek promóciós és tanácsadói tevékenységet, ahonnan a külföldi jelentkezőket várja az egyetem. Ez azért fontos, mert a potenciális hallgatókat a saját nyelvükön, az adott társadalom elvárásainak megfelelően, a helyi kultúrához igazodva tudják megszólítani. Azonban az is fontos, hogy a célországokban az egyetem képviselői is megjelenjenek időről időre, ezzel is erősítve a partner és az intézmény hitelét és hírnevét.

 

„Jó reggelt Vietnám!” – a PTE vietnámi látogatása

 

Justin Min Kim a PTE Vietnámban tevékenykedő hallgatótoborzó partnere – aki nem mellesleg az ÁOK hallgatója is volt – nagy erőkkel látott neki az egyetem népszerűsítésének, már a szerződés aláírása előtt. Személyesen ellátogatott az összes Karra, ahol találkozott a külügyekért felelős vezetőkkel, majd meghívta őket, hogy vegyenek részt egy általa szervezett „Presentation Day” elnevezésű rendezvényen, ahol bemutathatják vietnámi és Vietnámban élő koreai érdeklődőknek az egyetemet és az elérhető nemzetközi képzéseket, amolyan első lépésként a vietnámi piacra való belépéshez. A meghívásra 5 kar válaszolt, az ő képviselőikhez csatlakozott a Külügyi Igazgatóság egyik munkatársa és a Kancellária küldötte.

 

„Jó reggelt Vietnám!” – a PTE vietnámi látogatása

 

A bemutatkozás mellett a delegációnak alkalma nyílt egy, a legmodernebb eszközökkel felszerelt kórház, a BECAMEX International Hospital meglátogatására. Az intézmény vezetése a látogatás során kifejezte szándékát a további együttműködésre.

Az utazás résztvevői szintén pozitívan számoltak be a nemzetközi általános- és középiskolában tett látogatásukról. Habár a legtöbb nemzetközi iskola brit és amerikai egyetemekkel áll kapcsolatban, és elsősorban oda irányítják tanulóikat, a kevésbé tehetős diákoknak megfelelő alternatíva lehet a kiváló minőségű és megfizethető magyar felsőoktatás. Ezt a feltevést Luke Curran, a delegációt fogadó karrier-tanácsadó is megerősítette.

A PTE delegációja ellátogatott a Magyar Konzulátusra is, a Főkonzul meghívására. A résztvevők megtudhatták, hogy más magyar egyetemek is egyre inkább érdeklődnek Vietnám, a vietnámi felsőoktatási piac iránt, mind hallgatótoborzás, mind egyetemközi kapcsolatok terén. A kari képviselők érdeklődésére a Főkonzul biztosította az egyetemet a Konzulátus támogatásáról, amennyiben Skype-interjú vagy egyéb program lebonyolításával kapcsolatos segítségre lenne szüksége, illetve kifejezte reményét, hogy az általuk szervezett eseményeken is üdvözölheti a jövőben a PTE képviselőit.  

 

You shall not pass!