Gyászhír - elhunyt Dr. Kovács Magdolna

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy 2017. február 13-án 69 éves korában elhunyt Dr. Kovács Magdolna egyetemi tanár, az Általános Orvostudományi Kar Anatómiai Intézetének oktatója. Az elhunytat a Pécsi Tudományegyetem és a PTE Általános Orvostudományi Kara saját halottjának tekinti.

 

Temetése 2017. március 6-án, hétfőn, 12 óra 30 perckor lesz a Pécsi Központi Temetőben.

Emlékét tisztelettel és szeretettel megőrizzük.

 

Dr. Kovács Magdolna egyetemi tanár

(1948-2017)

 

A PTE ÁOK Anatómiai Intézete mély megrendüléssel tudatja, hogy dr. Kovács Magdolna egyetemi tanár életének 69. esztendejében elhunyt.

Kovács Magdolna professzor asszony 1973-ban szerzett általános orvosi diplomát a Pécsi Orvostudományi Egyetemen. 1976-ban klinikai laboratóriumi diagnosztika szakvizsgát tett. Kandidátusi értekezését 1995-ben védte meg, 1999-ben habilitált, majd 2004-ben megszerezte az MTA doktora címet. Kutatása elsősorban a neuroendokrinológia területére összpontosult, ennek fő témája a hypophyseotrop hormonokkal volt kapcsolatos, amit doktori értekezésének címe is tükröz: „A luteinizáló hormon- és növekedési hormon-releasing hormon analógok kifejlesztése és hatásvizsgálata”. Sok szabadalom közreműködője volt. Részt vett olyan LHRH analógok kidolgozásában és első tesztelésében, mint a világszerte ismert, tumorterápiában és az in vitro fertilizáció kapcsán használt agonista Decapeptyl és az antagonista Cetrorelix.

Kovács Magdolna professzor szakmai és tudományos munkája kiemelkedő volt, példaként szolgált az őt követő fiatal generációk számára. Kutatásai kapcsán szoros együttműködést alakított ki az MTA Peptidkémiai Munkacsoportjával, az Országos Onkológiai Intézet Biokémiai Osztályával, és az SZTE Orvosi Vegytani Intézetével. A 80-as évek közepétől állt kapcsolatban a Nobel-díjas Andrew V. Schally-vel, egyetemünk honoris causa doktorával. Több hosszabb külföldi tanulmányutat tett laboratóriumában (Endocrine, Polypeptide and Cancer Institute, New Orleansban, majd Miamiban). Számos kutatási pályázat vezetője volt. Több, mint 100 tudományos publikációja van rangos folyóiratokban, magas idézettséggel. Kovács Magdolna kimagasló kutatómunkájáért többek között a „Széchenyi Professzori Ösztöndíj”, a „Széchenyi István Ösztöndíj”, a „TEVA-Biogal Rt. Természettudományos Kutatási Díj”, a „Holub József Kutatói Díj” és a PTE „Kiemelkedő Szellemi Alkotás Díja” kitüntetésekben részesült. Tagja volt több tudományos társaságnak, aktívan részt vett a Magyar Anatómus Társaság, a Magyar Endokrinológus Társaság, az International Society of Neuroendocrinology, az International Society of Endocrinology, valamint a European Federation of Endocrine Societies munkájában. Törzstagja volt az Elméleti Orvostudományok Doktori Iskolának, PhD kurzusokat vezetett, irányítása alatt két hallgató szerzett PhD fokozatot.

Egyetemi közéleti tevékenysége során számos bizottságnak volt tagja: POTE Egyetemi Tanács, Tudományos Bizottság, Gazdasági Bizottság. Az Angol Program és a Habilitációs Bizottság titkára is volt több éven keresztül.

Kovács Magdolna kiemelkedő oktató volt. Az anatómia tantárgy felelőseként több, mint negyven évig oktatott magyar és angol nyelven. Oktatómunkájáért számos díjban részesült, a Magyar Felsőoktatásért Emlékplakett mellett munkáját a hallgatók négy alkalommal „Kiváló gyakorlatvezető” kitüntetéssel honorálták.

Kovács Magdolna éveken át csodálatra méltóan viselte a súlyos betegségével járó szenvedéseket anélkül, hogy környezetét ezzel bármilyen módon terhelte volna. Az élethez való pozitív hozzáállását jellemzi, hogy az utolsó napig dolgozott, oktatott, tudományos cikkeket, könyvfejezetet írt, és ami talán a legemberibb és legszeretetre méltóbb, hogy a sors rá szabott tragédiája ellenére mindig mosolygott.

Ez a mosoly nekünk nagyon fog hiányozni, emléke örökre összefonódott intézetünkkel.

A PTE ÁOK Anatómiai Intézet minden dolgozója nevében,

 

dr. Reglődi Dóra                                               
egyetemi tanár
intézetigazgató

dr. Horváth Judit
egyetemi docens
intézetigazgató-helyettes 

Rovat: 
You shall not pass!