Fantasztikus? Tudományos! – A jövő két napig látogatható lesz a 3D konferencián

A már évek óta nagy sikerrel megrendezett konferencia folytatásaként idén még több előadóval és kiállító céggel készül a PTE egyedülálló rendezvénye, melyen sok szeretettel várják a 3D nyomtatás és vizualizáció változatos felhasználási lehetőségei iránt érdeklődőket. A nem csak mérnöki, de művészi és biotechnológiai és fogorvosi aspektusokat  is felölelő eseményen számos nemzetközi és hazai szakértő prezentálja úttörő munkásságát mind átfogó előadások, mind interaktív workshopok révén. 

Fantasztikus? Tudományos! – A jövő két napig látogatható lesz a 3D konferencián

 

Az egész világot átalakító 3D nyomtatás aktuális állását mutatja be a  III. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferencia október 5. és 6. között a Szentágothai János Kutatóközpontban. A neves külföldi és haza előadókat felvonultató eseményen kiderül, hogyan forradalmasítja a 3D technológia az ipart, és hogyan lehet a segítségével olyan orvosi beavatkozásokat végrehajtani, amelyek néhány éve még a tudományos-fantasztikus fikció körébe tartoztak.

 

Fantasztikus? Tudományos! – A jövő két napig látogatható lesz a 3D konferencián

 

A 3D technológia fő sajátossága, hogy egyszerre hoz forradalmi átalakulást egymástól távol eső területeken is, és ezt a sokszínűséget demonstrálja a konferencia programja is, ahol az ipar, művészet és orvostudomány területén zajló folyamatokat is megismerhetik a résztvevők és a érdeklődők. A konferencia két napja során számos neves hazai és külföldi előadó teszi tiszteletét az orvosi-, műszaki-, biotechnológiai-, művészeti-, fogorvosi és egyéb területeken mind az előadások, mind a workshopok keretein belül.

 

Fantasztikus? Tudományos! – A jövő két napig látogatható lesz a 3D konferencián

 

A szakmai kiállítók mindkét nap folyamán eszközbemutatókat tartanak, így közvetlen közelről lesz lehetőség munka közben megfigyelni a 3D nyomtatókat, valamint megtekinteni ezzel a technológiával készült termékeket: a folyamatosan működő kiállító standoknál az érdeklődők végigkövethetik egy 3D nyomtatott objektum létrejöttét a számítógépes tervrajzoktól a késztermékig.

A Pécsi Tudományegyetem kiemelt kutatási területei közé tartozik a 3D nyomtatás és vizualizáció. A rendezvényen bemutatják a PTE 3D kutatási-fejlesztési programjának eredményeit, amely mintegy kétmilliárd forintos uniós támogatás révén kutat és fejleszt 3D nyomtatási technológiákat és alkalmazásokat.

 

Fantasztikus? Tudományos! – A jövő két napig látogatható lesz a 3D konferencián

 

A technológiai áttörés még éppen csak elkezdődött, jelentősége szinte még felfoghatatlan. A háromdimenziós nyomtatási technológia születése, fejlesztése és terjedése egyre több tudományterület fantasztikus, szinte soha nem látott fejlődését vetíti előre. Az utóbbi években csak az egészségügy területén megvalósult alkalmazások jól mutatják, hogy az innováció milyen gyorsan talál utat magának a gyakorlati alkalmazásban. Koponya, csigolya, ízületi alkotóelemek, légcső, állkapocs protézis tökéletes anyagokból, ezredmilliméteres pontossággal, személyre szabva, elérhető költséggel és rövid idő alatt. Ez már a jelen, és a jövő várhatóan még ennél is megdöbbentőbb lesz. Egyes kutatók szerint nem járunk messze attól, hogy a beteg minden igényét kielégítően akár szerveket „nyomtassunk”, mások egyenesen a társadalom elöregedésének problémáját látják megoldódni ez által. Mindez közelebb van, mint azt a legtöbben gondolnák, ebbe a jövőbe kaphatnak bepillantást mindazok, akik ellátogatnak Pécsre a PTE III. Nemzetközi Interdiszciplináris 3D Konferenciájára októberben.

További részletek, program, jelentkezés: http://conference.pte3d.hu/  

 

Rovat: 
Címkék: 
You shall not pass!