Elhunyt Buday-Sántha Attila közgazdász professzor

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának nagy egyénisége, a magyar regionális tudomány oktatási és kutatási rendszere megteremtésének egyik jeles képviselője távozott közülünk. 2014. május 17-én tragikus hirtelenséggel elhunyt Buday-Sántha Attila professzor.

Budai-Sántha Attila Professzor ÚrBuday-Sántha Attila 1941. november 15-én született Szekszárdon. Középiskolai tanulmányait a pécsi Nagy Lajos Gimnáziumban végezte. 1964-ben szerzett agrármérnöki diplomát a Keszthelyi Agrártudományi Egyetemen. 1994-ben MTA doktora címet kapott. Kutatásai az agrárgazdaságra, a környezetgazdálkodásra és a vidékfejlesztésre összpontosítottak. Az általa alapított Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskola a Kárpát-medencei kutatóképzés fontos műhelyévé vált. Számos tudományos testületben tevékenykedett, fontos szerepet vállalt fejlesztéspolitikai koncepciók kidolgozásában. Tudományos eredményeiért számos elismerésben részesült.

Szigorú, következetes, önzetlenül mindig segítőkész, kemény munkatempót diktáló, nem egyszer a porosz oktatási tradíciókat is felhasználó tudós professzor volt, akit több ezer közgazdász, PhD-fokozattal rendelkező kutató,  terület- és településfejlesztés szakember zárt a szívébe, s akinek tanításaira, példamutató magatartására, tudományos örökségére hosszú ideig emlékezni fognak.

Buday-Sántha professzort a Pécsi Tudományegyetem és a PTE Közgazdaságtudományi Kara saját halottjának tekinti és megrendülten osztozik a család fájdalmában. Emlékét a PTE Közgazdaságtudományi Kar valamennyi oktatója és hallgatója tisztelettel megőrzi.

Temetéséről később nyújtunk tájékoztatást.

 

Korábbi beszélgetés dr. Buday-Sántha Attilával, az Élelmezési Világnap 2009 Díj kitüntetettjével:

You shall not pass!