Átadták a középkori egyetem felújított épületét

A Bazilika mögött található középkori eredetű épületegyüttes március 21-től látogatható csoportosan. Átadták március 18-án Magyarország első egyetemének mintegy félmilliárd forintból felújított épületét Pécsett. 

Magyarország első egyeteme, a pécsi studium generale alapítólevelét V. Orbán pápa 1367. szeptember 1-én írta alá. A közel 650 éves Pécsi Egyetem különlegessége, hogy nem királyi székhelyen kezdte meg a működését, mert az akkori pécsi püspök, Koppenbachi Vilmos vállalta fel a finanszírozás gondját, s így nyerte el Nagy Lajos király támogatását. A pécsi középkori egyetemen római kánonjogot és filozófiát tanítottak, a teológiai fakultást V. Orbán pápa nem engedélyezte.

Az 1367-ben alapított és Zrínyi Miklós téli hadjárata idején, 1664-ben lerombolt középkori egyetem feltárását 1967-ben kezdték el, ekkor kerültek elő az akkori püspök gyümölcsöskertje alól az első magyar egyetem várfalhoz tapadó román kori maradványai a székesegyház mögött. A kutatók román kori falmaradványokat, oszlop- és szobortöredékeket, valamint egyebek mellett gótikus és reneszánsz emlékeket, faragványokat találtak, az Aranyos Mária-kápolnában pedig felfedezték az intézmény fenntartójának, Koppenbachi Vilmos pécsi püspöknek a síremlékét. Bár a feltárást követően hozzáláttak az épület helyreállításához is, a munka a 2000-es évek elején megrekedt pénzhiány miatt; a szükséges forrást a nemzeti vagyonkezelőnek 2011-ben sikerült biztosítania.

A gyönyörű időben beszéd beszédet követett a pécsi Bazilika mögötti árnyékben rendezett ünnepi eseményen. A felújított épület egy nagyteremből és több kisebb teremből áll, de rendbe tették a környezetet is. A középkori egyetem tantermei fölé védőépületet emeltek, amely a későbbiekben kiállításnak is helyet ad majd. A tárlat előkészítése jelenleg is zajlik, összeállítása az őszre fejeződik be - mondta el beszédében Márta István, az üzemeltető Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője. A tárlat összefogja és bemutatja a késő középkori Pécset, a pécsi püspökvár történetét, Magyarország első egyetemének történeti dokumentumait, az egyetemi életet, az oktatás folyamatát, valamint betekintést enged a török kori Pécs egy szeletébe is. Az Aranyos Mária-kápolnában Vilmos püspök síremlékének maradványait állítják ki, továbbá képernyők, makettek, az épület rekonstrukciójának panorámája, kőfaragványok, tablók, valamint számítógépes terminál segíti majd a látogatót az értelmezésben.

Az ünnepélyes átadáson felszólalt Doncsev András, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, aki hangsúlyozta: az egyetem talpkövei arra intik az utókort, az építkezést szellemi és lelki értelemben is folytatni kell.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere úgy fogalmazott, hogy a középkori egyetem rekonstrukciójával a város egy újabb, a múlt emlékeit hűen közvetítő beruházással gazdagodott.

Bódis József, a PTE rektora köszöntőbeszédében kiemelte, hogy a Pécsi Tudományegyetem méltóképp szeretne megemlékezni a jogelőd intézmény alapításának 650. évfordulójáról, melynek előkészületei már megkezdődtek. A rektor beszéde után a Kovács L. Gábort, rektori szaktanácsadót a Vilmos püspökről elnevezett díjjal tüntették ki tudományos munkásságáért.

 

 

Az UnivPécs cikk szerzője: Balogh Robert
Fotók: Csortos Szabolcs (UnivPécs)
Videó: Universitas Televízió

Rovat: 
You shall not pass!