Pécsi Tudományegyetem

Adminisztráció

  

  

Szülőknek

Miért a PTE? Felvételiző diák szülőjeként bizonyára Ön is tapasztalja, hogy mennyi mindent kell figyelembe venni a felsőoktatási intézmény kiválasztásakor. Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani néhány fontosabb szempont bemutatásával.

 

A Pécsi Tudományegyetem hallgatói oktatói körben

 

Képzések

Az intézmény 10 karán a legváltozatosabb képzések és szakok biztosítják a jövő szakembereinek magas szintű oktatását a felsőfokú szakképzésektől az alapképzéseken, a másoddiplomás képzéseken át a változatos témakörű doktori iskolákig.

 

Megélhetés

Megéri Pécset választani, figyelembe véve az anyagi szempontokat is. Ha Pécsett élnek, a PTE választásával megspórolhatóak az utazás, és a más városba költözéssel, különéléssel járó költségek. Ha gyermeke önállóságra vágyik, pécsi lakosként is pályázhat kollégiumra, vagy költözhet albérletbe, és így mégsem szakad el teljesen a családjától, baráti közösségétől, városától.

Ha gyermeke más városból költözne Pécsre, érdemes összehasonlítaniuk a megélhetés költségeit. Néhány példa: kollégiumi elhelyezés a PTE-n elérhető 12.000-18.000 Ft között, napi menü  800 Ft-tól, helyi diák buszbérlet 3700 Ft-ért kapható. Emellett egyetemünk számos ösztöndíj lehetőséget kínál hallgatóinak.

 

Elhelyezkedés

Egyetemünk 2010 óta végez kérdőíves felmérést a Diplomás Pályakövetési Rendszer keretében, melyek eredményei nagyban segítenek abban, hogy képzéseink, szolgáltatásaink mind jobban megfeleljen a hallgatók igényeinek és a munkaerő-piaci elvárásoknak.

 

A DPR-kutatás eredményeiből néhány adat:

  • Az abszolutórium után állást keresők 93,37%-a talált magának munkát.
  • A megkérdezettek 79,45%-a végez saját vagy a kapcsolódó szakterületének megfelelő munkát.
  • A végzettek főállásából származó havi nettó átlagkeresete 212 640 Ft.
  • A válaszadók 97,24%-a ajánlaná a PTE-t.

 

A kutatási eredmények részletesen szintén elérhetők.

Emellett a PTE-n komplex, magas színvonalú karrierprogram segíti a hallgatók tudatos karriertervezését és elhelyezkedését.

 

Egyetemi élet

Az egyetemi évek a tanulás, karrierépítés mellett a felnőtté válásnak, önállóság megtapasztalásának, az értelmiséggé válásnak is az évei, azok minden pozitívumával és nehézségével együtt. Pécs ideális helyszín lehet egy fiatal „szárnypróbálgatásához”, nem túl nagy, és nem túl kicsi, élhető, szerethető város. 2000 éves múltra tekint vissza, rendkívül gazdag kulturális és történelmi öröksége turistákkal és turistákból lett egyetemistákkal van tele, hiszen Pécs olyan sajátságos varázzsal, mediterrán hangulattal rendelkezik, amely az ide látogatót magához láncolja.

 

Külföldi tanulmányok

A nyelvtanulás, tapasztalatszerzés szempontjából nem utolsó szempont, hogy a felsőoktatási intézmény milyen külföldi kapcsolatokkal rendelkezik. Számos külföldi tanulmányi program – ösztöndíj lehetőség vár a PTE hallgatóira.

 

A Pécsi Tudományegyetem további megismeréséhez az alábbi tartalmakat ajánljuk szíves figyelmébe:

 

You shall not pass!