Pécsi Tudományegyetem

Adminisztráció

  

  

Utazás

Pécs, Baranya megye székhelye, igazi egyetemváros. Minden év szeptemberében új hallgatók ezrei érkeznek ide. De hogyan lehet megközelíteni az ország távolabbi pontjaiból? Mi a legcélszerűbb egy hallgató számára? Hova érkezel majd, ha a vasutat, a távolsági buszt vagy a saját autódat választod? Milyen a tömegközlekedés a városon belül? Közlekedhetsz kerékpárral?

 

Pécs megközelítése

Autóval

Pécs autóval a 6-os főút és az M6-os autópálya segítségével érhető el a legkönnyebben. Ha nincs saját autónk, akár be is társulhatunk valahova: a telekocsi szolgáltatásokat előszeretettel veszik igénybe a hallgatók az ország minden részéről. Ez olcsóbb, mintha egyedül utaznánk, és – mivel a legtöbb telekocsi-rendszernél már komoly visszajelzési/értékelési rendszer működik – jóval biztonságosabb, mint stoppolni.

 

Vonattal

Budapestről és a Budapest-Pécs vasútvonalhoz közel eső településekről a Sopianae, Dráva, Baranya, Tettye, Tenkes, Misina, Mecsek, Tubes, Zengő fantázianevű Inter City szerelvényekkel a legegyszerűbb megközelíteni a várost. Továbbá Pécs a régió egyik nagy vasúti csomópontja, így sok egyéb nagyvárosból, illetve a megyén belüli kisebb településekről is elérhető közvetlen vasútvonalon. A vasútállomás a belvárostól pár perc sétára, illetve a Főpályaudvar (belvárosi autóbuszvégállomás) közvetlen szomszédságában helyezkedik el, így könnyítve a Pécsre érkezők városon belüli közlekedését.

 

Autóbusszal

 

Baranya megye illetékes volánbusz-társasága, a Pannon Volán. A társaság főként Baranya megye területén belül lát el menetrendszerinti személyszállítási feladatokat, de tevékenysége túlnyúlik a megye, sőt az ország határain is. Azonban nem csak a Pannon Volán, hanem számos más volánbusz-társaság által indított járat végállomása is a Pécsi Autóbuszpályaudvar. A pályaudvar a belváros peremén található, minden városrész könnyedén elérhető innen a helyi járatú autóbuszok segítségével.

Az Általános Orvostudományi Kar saját buszjárata segítségével a PTE minden polgára könnyedén eljuthat a Dunántúl nagyobb városaiba, kedvezményes áron.

 

Egyetemi karok közlekedése Pécsett

 

Közlekedés a városon belül

 

Buszos tömegközlekedés

Pécs közigazgatási határain belül a TükeBusz Zrt. végzi a menetrendszerinti autóbuszos személyszállítást. A vállalat 59 nappali vonalon működtet járatot, valamint sűrű menetrendszerinti éjszakai járatok is segítik a hallgatók biztonságos közlekedését. A 30Y járat kifejezetten az egyetemisták számára jött létre: a járat összeköti Pécs két, egymástól távol eső pontján lévő kampuszkat, közrefogva a legfontosabb könyvtárat, a Tudásközpontot is. A közlekedést érintő szolgáltatási díjakról és a vonalhálózati térképről, valamint az aktuális menetrendről a www.tukebusz.hu oldalon lehet tájékozódni.

 

Egyetemi karok közlekedése »

Nappali hálózat »

Éjszakai hálózat »

 

Hasznos applikáció a pécsi buszközlekedéshez »

Okostelefonra/számítógépre történő letöltését követően elérhetővé válik az aktuális pécsi autóbusz menetrend és a felhasználó meg tudja nézni, hogy az a busz, amire vár, vagy amivel közlekedni szeretne, hol van adott pillanatban és mikorra ér a nevezett buszmegállóba.

 

Kerékpáros közlekedés

A város - domborzati viszonyai ellenére - jól bejárható kerékpárral is. Sok épített és még több kijelölt kerékpárút segíti a biztonságos közlekedést. 

A 30Y buszjárathoz hasonló céllal jött létre a város két végén lévő kampuszok közvetlen összeköttetését szolgáló épített kerékpárút is, melynek fejlesztése, bővítése folyamatos.

 

You shall not pass!