Szerb delegáció látogatott a PTE-re

A PTE idén április elsejével létrehozott Külügyi Igazgatósága szervezésében szerb egyetemek nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetői és egyetemi külügyeket lebonyolító munkatársai látogattak el egyetemünkre az április 21. és 24. között megvalósuló TEMPUS SIPUS projekt keretében.

A program megnyitójára április 21-én 10 órakor került sor a PTE Rektori Hivatalának Szenátusi termében, ahol Czéh Gábor, a PTE Külügyi Igazgatóságának külügyi referense és Dr. Tarrósy István, a PTE Külügyi Igazgatóságának igazgatója köszöntötte a meghívottakat.

A hat szerb felsőoktatási intézmény képviselői a pécsi nemzetközi projektektről és a külkapcsolati rendszerről tájékozódnak. A megnyitón Simon Ágnes, a Campus Hungary Program (Balassi Intézet) szakmai vezetője és Neumayer Petra, a Campus Hungary Program szakmai koordinátora átfogó informatív előadást tartott szervezetük tevékenységéről és a folyamatosan bővülő nemzetközi lehetőségekről.

A PTE 2013-ban EU-s partnerként csatlakozott a felsőoktatási fejlesztési projektek egyikéhez, az Európai Unió TEMPUS SIPUS (Strengthening of Internationalisation Policies at Universities in Serbia), azaz „Szerbiai egyetemek nemzetköziesedésének erősítése”elnevezésű pályázati nagyprojektjéhez, amely során a nemzetköziesedésben szerzett tapasztalatait osztja meg a szerbiai egyetemekkel.

A szerb egyetemek tanulmányi látogatásokat (study visit-eket) tesznek az EU-s partnereknél (további EU-s partnerek: Unversity of Ghent, University of Graz, University of Alicante). A program koordinátora az Újvidéki Egyetem, a PTE egyik kiemelt partneregyeteme. A projektben résztvevő szerbiai egyetemek: University of Novi Sad, University of Belgrade, University of Nis, University of Kragujevac, University of Novi Pazar, University Singidunum.

A program három fő témakör mentén szerveződik: nemzeti szabályozások a nemzetköziesedésre vonatkozóan, intézményi politikák a kutatás és az oktatás nemzetköziesedésében, valamint az intézményi kapacitások fejlesztése a szélesebb körű nemzetközi együttműködésekben.

Az április 21-24. között zajló programmal a PTE erősíteni kívánja szerbiai kapcsolatait, illetve jelenlétét saját régiójában.

 

Rovat: 
You shall not pass!