PTE sapkákban száguldott a célba a Harvard

Fergeteges hangulat, fantasztikus sportemberek, a hazai felsőoktatási intézmények, a Harvard és a Princeton Egyetem evezősei, jobbnál jobb pompon csapatok és számtalan program – mindez együtt volt jelen a Dunai Regattán 2015. április 25-én, a Műegyetem rakparton. 

Az Antall József Tudásközpont idén harmadik alkalommal rendezte meg az év sportfesztiváljának meghirdetett rendezvényt, ahol 12 hazai felsőoktatási intézmény sárkányhajósai, valamint 6 magyar és két amerikai egyetem evezős nyolcas csapata mérte össze tudását. A Pécsi Tudományegyetemet sárkányhajósai, a PTE Táncegyüttes, a PTE Brass Band és népes szurkolótábor képviselte, fantasztikus hangulatot teremtve. A tengerésztiszteknek öltözött pompon csapat már megjelenésével felhívta a PTE-re a figyelmet, majd az egyetem rézfúvós és ütős hallgatóiból álló együttes és a szurkolók csatlakozásával még tovább fokozódott a hangulat, és igazi fiesztát csaptak a nézőközönség legnagyobb örömére.

A PTE sárkányhajós csapata derekasan helyt állt, hiszen az első három helyezett folyó menti város egysége után negyedikként értek célba, a fesztivál kezdetén már Gundel Takács Gábor műsorvezető által is kiemelt PTE Brass Band vezetésével pedig a táncosok és a szurkolók első helyezetteknek kijáró ünneplésben részesítették a fiúkat és lányokat. 

A PTE Táncegyüttes nem kis feladatra vállalkozott, hiszen amellett, hogy támogatták egyetemüket, a szervezők idén arra is felkérték őket, hogy a Harvard és a Princeton Egyetem legénységét is ők buzdítsák. Hogy ez minél jobban sikerüljön, az alapos felkészülés mellett a Pécsi Tudományegyetem a versenyt megelőző csütörtökön városában vendégül látta a két tengerentúli csapatot. Megismerkedhettek a PTE történetével, néhány munkatársával, hallgatójával és a sárkányhajós egység képviselőivel. Kisvonattal járták végig Pécs nevezetességeit, melynek során meglepetés állomásokon kerülhettek még közelebb a magyar kultúrához, néptánchoz, virtushoz, de még amerikai-magyar kultúraközi kvízben is jeleskedhettek. A nap végére már kívülről fújták a PTE alapítási dátumát, megtanulták Nagy Lajos nevét, büszkén viselték az ajándékba kapott egyetemi sapkákat, pulóvereket, sőt még ostorpattogtatással is próbálkoztak.

 

 

Szombaton Budapesten a PTE Táncegyüttes hangos sikert aratott egyedülálló, élő ütőhangszeres kíséretet, különféle táncstílusokat, akrobatikát, emeléseket és dobásokat, mazsorettet, testdobolást elegyítő koreográfiájukkal, melyben mindkét amerikai egyetem neve és jelképe is megjelent. A versenyben ezúttal a Harvard ért elsőnek célba, megelőzve a Szent István Egyetem és a Princeton legénységét. A győzelem után a Harvard, Amerika első egyetemének evezősei már hangosan skandálták Pécs és Magyarország első egyetemének, a PTE-nek a nevét, sőt még a dobogón is becses sapkáikat mutatták, hiszen az elsőségben talán még annak is volt szerepe, hogy a Princeton ezúttal a szállodában hagyta e szerencsét hozó ruhadarabokat.

 

Rovat: 
You shall not pass!