Innovációs siker a Pécsi Tudományegyetemen!

A PTE projektje a Természetes Hang Torzítás elsősorban a halláskárosodás megelőzésére használható, de akár a halláskárosultaknak is visszaadhatja a zenei élményt – ezt ismerte el a különdíjával most a DDRIÜ, mint a legjobban kidolgozott pályamunka.

Innovációs siker a PTE-n!

A Dél-Dunántúli Regionális Innovációs Ügynökség által kiírt FORT - Középpontban az INNOVÁCIÓ pályázati felhívásra érkezett pályamunkák döntőjére az MTA Pécsi Akadémiai Bizottság Székházában került sor a közelmúltban.

A PTE NaSDi (Natural Sound Distortion) kutatócsoportjának találmánya - ahogy a nevében is szerepel - az emberi hallás által kedvelt, kellemes hangzást eredményez. Az érzékelt hangerőt úgy növeli meg, hogy a fület károsító hangnyomási-szint alacsonyabb értéken marad. A felismerés azon alapul, hogy a torzított hangokat hangosabbnak érzékeljük.

Az elektronikus berendezés minden hangerősítő berendezéshez kapcsolható, és később, a digitális változat majd mobiltelefonokhoz és médialejátszókhoz is alkalmazható lesz. A megoldás a Pécsi Tudományegyetem szabadalommal védi, hiszen világviszonylatban is új eljárást tartalmaz.
A Pécsi Tudományegyetem célja, hogy megtalálja azokat az üzleti partnereket, akik közreműködésével a prototípus alapján hasznos termékek fejlesztése és gyártása indulhasson meg, s mielőbb a boltokban találkozzunk e termékekkel.

Rovat: 
You shall not pass!