Indul a PTE Jubileumi ünnepségsorozata!

A Pécsi Tudományegyetem megalapításának 650. évfordulójához kapcsolódó ünnepi előkészületek már javában zajlanak. Erről beszélgetett a PTE 650 Jubileumi Projekt szakmai vezetőjével, Jarjabka Ákos intézetigazgatóval az UnivPécs munkatársa.

Jarjabka Ákos (Fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs)November 20-án indul a Jubileumi sorozat. Mi fog történni?

 „Terveink szerint protokolláris és ünnepi rendezvények fogják váltani egymást. Egy sajtótájékoztató mellett, melyen kormánytagok, és magas rangú helyi és regionális vezetők vesznek várhatóan részt, sor kerül a PTE Almanach 1. kötetének bemutatójára, mely a középkori egyetem múltját dolgozza fel. Egy szimbolikus Visszaszámláló felállítására is sor kerül, mely a nyár folyamán meghirdetett hallgatói design pályázaton nyertes mű megvalósuló konstrukciója.

A Minimal fantázianevű installáció jelenleg megvalósítás alatt áll, az interjúról éppen a már kiválasztott kivitelezővel és a műszaki stábbal indulunk helyszíni bejárásra a Rektori épületének 48-as tér felőli kertrészéhez. Itt a Visszaszámlálóval az egyetemi polgárság mellett a városi lakosság is találkozhat a művel, mely 650 napról számol vissza 2017.9.1 -éig, az alapítás napjáig. Püspök Atyát kérjük fel, hogy áldja meg ezt a törekvéseinket szimbolizáló alkotást.

Ezek után hallgatói rendezvény is szerveződik a 48-as téren, az Aulában Díszdoktor avatóra és fogadásra kerül sor, majd a napot a Pécsi Nemzeti Színházban zárjuk jubileumi nyitókoncerttel, neves előadók és az Egyetem szimfonikus zenekarának részvételével - olvasható a Dr. Jarjabka Ákossal, a PTE 650 Jubileumi Projekt szakmai vezetőjével készített interjú, az UnivPécs egyetemi hírlapban.

 


 

Az interjú teljes terjedelmében az UnivPécs XVI. évfolyam 12. számában olvasható, illetve weben elérhető az UnivPécs honlapján!

Forrás: Balogh Robert, UnivPécs
Fotók: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A 2017. november 20-i Visszaszámlás napjának főbb eseményei:

11.00: Díszdoktoravató Ünnepi Szenátusi Ülés  
Helyszín: PTE Halasy-Nagy József Aula (7622 Pécs, Rákóczi út 80.)
Az ünnepség keretében Lengvári István (Egyetemi Levéltár, igazgató) bemutatja az Egyetemi Almanach I. kötetét. 

 

14.00: PTE 650 Jubileumi Nyitóünnepség - Sajtótájékoztató
Helyszín: PTE Rektori Hivatal, Szenátusi terem (7622 Pécs, Vasvári Pál u. 4. )
A Pécsi Tudományegyetem - Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata - Pécsi Egyházmegye közötti együttműködési keret megállapodás aláírására itt kerül sor.
Meghívottak: Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Dr. Udvardy György megyéspüspök, Dr. Páva Zsolt polgármester és a sajtó munkatársai.
Interjúk elkészítésére itt van lehetőség (Kottász Gergely sajtóreferens koordinálásával).

 

14.45: PTE 650 Jubileum- Időgép ünnepélyes felavatása, megáldása
Helyszín: Rektori Hivatal bejárata melletti jobb oldali előkert.
Meghívottak: Dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Dr. Udvardy György megyéspüspök, Dr. Páva Zsolt polgármester.
Rövid beszédek után Rektor Úr leleplezi az Időgépet, majd Megyéspüspök Úr megáldja azt. Az időgép 650 napról történő visszaszámlálása elindul.

 

15.00 óra: PTE Hallgatói flashmob rendezvény
Főszervező: PTE EHÖK (Ronta Ákos alelnök koordinálásával).
Helyszín: Pécs, 48-as tér.
Az EHÖK - a PTE különböző karairól - 200 hallgató bevonását tervezi a programba.

 

19.00 óra: PTE650 Jubileumi Nyitókoncert (zártkörű rendezvény)
Helyszín: Pécsi Nemzeti Színház (7621 Pécs, Perczel Miklós u. 17.)
A műsor I. felvonásában Mága Zoltán és a Budapesti Primarius Szimfonikus Zenekar lép fel.
A II. felvonás előadói: a Pécsi Egyetemi Zenekar, az Egyetemi Kórus és a PTE MK Zeneművészeti Intézet jelenlegi és volt tanárai és hallgatói.

 

Rovat: 
You shall not pass!