Pécsi Tudományegyetem

Adminisztráció

  

  

Együttműködés a környezetbarát energiaforrásokért

Együttműködési megállapodást kötött pénteken az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. (MVM), Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Pécsi Tudományegyetem. A kontraktus értelmében a felek közösen segítik a környezetbarát energiaforrások minél szélesebb körben történő elterjedését és támogatását, és tovább erősítik a modern kor követelményeihez alkalmazkodó együttműködés kiépülését a gazdaság – beleértve a városi innovációt és a környezettudatosságot – és a felsőoktatás között.

 Együttműködik a jövőben az MVM Zrt. a pécsi önkormányzattal és a PTE-vel / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Pénteken a Pécsi Tudományegyetem Szenátusi Tanácstermében írta alá Zsuga János vezérigazgató és Csiba Péter, az igazgatóság elnöke az MVM részéről, Bódis József rektor és Jenei Zoltán kancellár a PTE képviseletében, valamint Páva Zsolt polgármester és Decsi István alpolgármester Pécs Megyei Jogú Város nevében a hármas együttműködési megállapodásukat. Az MVM elkötelezett a felsőoktatás támogatásában, több felsőoktatási stratégiai megállapodást kötött már oktatási, kutatás-fejlesztési és kommunikációs területen.  

 

 Együttműködik a jövőben az MVM Zrt. a pécsi önkormányzattal és a PTE-vel / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

A PTE célja ezzel a stratégiai együttműködéssel, hogy tudásával és az egyetemen felhalmozott innovációs potenciállal támogassa az MVM csoport stratégiája megvalósítását, továbbá az, hogy olyan kutatásokat és fejlesztéseket kezdjen meg az MVM támogatásával, melyek valamilyen módon köthetők a cégcsoport szolgáltatási portfóliójához, vagy esetlegesen bővítési lehetőséget rejtenek magukban. A PTE számára rendkívül fontos volt a kutatási projektjavaslatainak összeállítása során, hogy azokat a kutatási területeket preferálja, melyek eredményeként a Város, illetve a régió is részesedni tud az egyetemi kutatás-fejlesztésből, ilyenek például a Smart city, az Elektromobilitás, vagy az Energetikai park kutatási tervek. A megállapodás értelmében az MVM támogatja az utánpótlás biztosítás szempontjából számára kiemelten fontos oktatási egységek és laborok munkáját a PTE-n, és a szakmai profiljába illeszkedő képzési programokat.

 

 Együttműködik a jövőben az MVM Zrt. a pécsi önkormányzattal és a PTE-vel / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Az MVM cégcsoport mostantól együttműködik a pécsi önkormányzat tulajdonában álló ingatlanok, közintézmények energetikai felülvizsgálatának elvégzésében. Ennek kiértékelését követően az MVM munkatársai, együttesen a Város vezetőivel és témafelelőseivel, ütemtervet dolgoznak ki az energia-hatékonyság optimalizálására, figyelembe véve az EU „Európa 2020” iránymutatásait, és Pécs természeti erőforrások által biztosított lehetőségeit. A környezetbarát „zöld” energia területén, közösen megvalósíthatósági tanulmányokat készítenek a Város leghatékonyabb környezetbarát energiafelhasználásra történő átállásának optimális időbeni szakaszolására, szem előtt tartva a költséghatékonysági szempontokat.

 

Rovat: 
You shall not pass!