A világ élvonalában a Művészeti Karon végzett hallgatóink!

A világ legkeresettebb csellistája és a hatodik legfoglalkoztatottabb hegedűművésze is a Pécsi Tudományegyetem hallgatója volt! A Bachtrack, a világ legnagyobb komolyzenei adatbázisa alapján 32 ezer komolyzenei koncert adatait dolgozták fel. Eszerint a világ legfoglalkoztatottabb csellistája 2016-ban Várdai István volt, míg a hatodik legkapósabb hegedűművész Baráti Kristóf lett, aki oktatóként is részt vesz az egyetem művészeti életében és képzésében.

További számos nemzetközi elismerés közül az egyik legfrisebb, hogy Várdai István szerezte meg az első helyet Münchenben a világ egyik legrangosabb komolyzenei versenyén, az ARD Nemzetközi Csellóversenyén. 65 induló közül ő szerezte meg az első helyezést Dvořák Gordonkaversenyével. A zsűri értékelésében külön kiemelte, hogy Várdai "a verseny mind a négy fordulójában egyenletesen kiemelkedő kvalitásokról tett tanúbizonyságot" - írja a Fidelio.

 

Várdai István

Várdai István csellista, a PTE volt hallgatója
Fotó: MTI

 

Mindkét művész a Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetében diplomázott, az egyetem és a kar támogatásával nálunk rendezik a Pécsi Zenei Napok kurzust és hangversenyeit is, valamint két éve a Kaposfest művészeti vezetői is. Több alkalommal adtak mesterkurzust a Zeneművészeti Intézet hallgatóinak is, Baráti Kristóf a jubileumi programsorozat keretein belül is Mesterkurzust tartott a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Büszkék vagyunk, hogy sikeres művészeink a Pécsi Tudományegyetem 650 éves jubileumi ünnepségsorozatának részeként is bemutatták tehetségüket a 4. Pécsi Zenei Napokon.

 

 

Baráti Kristóf hegedűművészt, aki az ÉN is PÉCSETT... kampány egyik egyetemünket képviselő arca 2015. március 14-én Kossuth-díjjal tüntették ki.

 

 

Forrás:

http://fidelio.hu/klasszikus/2014/09/13/magyar_siker_munchenben/

http://dailynewshungary.com/hungarian-istvan-vardai-is-the-worlds-best-cellist/

http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/magyar-a-vilag-legjobb-csellistaja/

http://444.hu/2017/01/11/a-vilag-legkeresettebb-csellistaja-es-harmadik-legmenobb-koncertzongoristaja-is-magyar

https://bachtrack.com/25/1083/106/open

 

Slider fotó: MTI

Rovat: 
You shall not pass!