Szilárd István professzor kapta az "Európai Polgár" díjat

Az Európai Parlament által 2008-ban alapított Európai Polgár díjat olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek illetve szervezeteknek ítélik oda, akik hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

Szilárd István professzor kapta az "Európai Polgár" díjat / fotó: Csortos Szabolcs, UnivPécs

 

Az 50 díjazott mindegyike a saját országukban rendezett díjátadó ünnepségen kitüntetésben részesülnek, valamint meghívást kapnak az októberben, Brüsszelben megtartott központi díjátadó ünnepségre is.

Prof. Dr. Szilárd István PhD, egyetemünk címzetes egyetemi tanára, tudományos főtanácsadó.Ez idáig összesen több mint 150 tudományos magyar, angol és német nyelvű közlemény és könyvfejezet szerzőjeként jelentek meg írásai az egészségfejlesztés, a közegészségügy és a migrációs egészségügy területén. Kutatásai magukban foglalták a migránsok demográfiai jellemzőinek, egészségi állapotának, az egészségügyi szolgáltatások hozzáférhetőségének feltárását, illetve a tagállami intézményrendszer migránsokkal kapcsolatos szolgáltatásainak a feltérképezését. A Pécsi Tudományegyetemen az általa alapított Migrációs-egészségügy szak a felkészült szakemberek képzését is biztosítja. A szak problémaorientált szemléletű, széles látókörű szakemberek képzésével kíván hozzájárulni a migránsok társadalmi integrációjához. Prof. Dr. Szilárd Istvánt Pelczné Dr. Gáll Ildikó EP-alelnök és Deli Andor európai parlamenti képviselő terjesztették fel a díjra.

 

Forrás »

 

Rovat: 
You shall not pass!