A PTE állásfoglalása az Indexen megjelent cikk kapcsán

Az Index hírportálon 2015. december 23-án megjelent, „Megvásárolható kamudíjjal büszkélkedett a Pécsi Egyetem rektora” cikk kapcsán az alábbi közleményt hozta nyilvánosságra a Pécsi Tudományegyetem Külügyi Igazgatósága.

Az Oxford Europe Business Assembly (EBA) Egyesült királyságbeli szervezet díját nem lehet megvásárolni. Ahogy azt Tarrósy István, az egyetem külügyi igazgatója az interjú során elmondta, külső jelölést követően az oxfordi szervezet elnöksége dönt a díjak odaítéléséről.

 

  • „Az EBA-díj szépséghibája, hogy valójában egy olyan üzleti vállalkozás áll mögötte, amelynek semmi köze az oxfordi egyetemekhez, és pénzért adja a díjait” – olvasható a cikkben. A PTE nem állította, hogy az oxfordi egyetemek bármelyike adományozta a díjat – holott a szöveg ezt sugallja.

 

  • A „kamu” szó kapcsán jelezzük, hogy a díjátadó ceremóniára több ország oktatási-kutatási minisztere - köztük az osztrák és a norvég - küldött üdvözlő sorokat. Érdekes módon, ezek az államok a jelek szerint fontosnak tartották a szervezet tevékenységét.

 

  • A „kamu” szó kapcsán jelezzük továbbá, hogy a díjátadó ceremónián felkért főelőadó volt Lord Digby Jones, aki 2007 és 2008 között a brit kormány kereskedelemért és beruházásokért felelős államminisztereként szolgált. Korábban a Brit Ipari Konföderáció (CBI) főigazgatója volt hat éven keresztül. Számos főtanácsadói, tanácsadói posztot vállalt, többek között a Deloitte-nál, KPMG-nél vagy a Ford európai cégénél. Számos egyesült királyságbeli egyetem díszdoktora, köztük: University of Birmingham, Warwick University, Queen's University - Belfast. Ezek szerint Lord Digby Jones számára nem derogáló az EBA díjátadó gáláján előadóként részt venni.

 

  • A „kamu” szó kapcsán fontos megjegyezni, hogy ugyanennek a kategóriának európai díjazottja volt még az olasz Bresciai Egyetem, amely Olaszország egyik patinás felsőoktatási intézménye. Számukra sem derogált átvenni a díjat.

 

  • Továbbra is egyik legfőbb stratégiai célja a Pécsi Tudományegyetemnek a nemzetközi kapcsolatok erősítése, és a külföldi hallgatók létszámának növelése. Ebbe a stratégiai célkitűzésbe beleillik az EBA által odaítélt díj, hiszen a tizenöt éves brit szervezet  épp a nemzetközi kapcsolatok erősítését tűzte zászlajára tagjai között. A cikkben említett EBA-tagságért (nem a díjért!) fizetendő regisztrációs díjra – 5 évre 1,6 millió forint, ez egy évre lebontva 320.000 forint – tehát egy rövid távon megtérülő befektetési lehetőségként tekint az egyetem Külügyi Igazgatósága.

 

You shall not pass!