Professzoraink vehették át a Tüke-díjat

Ádám Antal és Nagy Imre, a Pécsi Tudományegyetem professzor emeritusai vehették át idén a pécsi polgárok által javasolt és megszavazott Tüke-díjat.

 

A pécsi polgárok szavazatai alapján, a kuratórium döntése nyomán kapott Tüke-díjat Ádám Antal jogászprofesszor, volt alkotmányjogász, akit a diákok a jogi karon háromszor is megválasztottak a legnépszerűbb oktatónak.  Ádám Antal 1930-ban született Jánoshalmán, pályája során több száz publikációt írt, számos tudományos társaságnak volt tagja, így a Magyar Tudományos Akadémia Közgyűlésének, az ELTE Habilitációs Bizottságának, a Nemzetközi Alkotmányjogi Társaság Választmányának, az MTA Regionális Kutatások Központja Tudományos Tanácsánakis,  de a PTE Állam- és Jogtudományi Kara Tudományos Bizottságának elnöke is volt. 1990 és 1998 között alkotmánybíróként tevékenykedett.

 

Ádám Antal (balról) átveszi a Tüke-díjat / Forrás: PécsMa

 

Ádám Antal beszédében köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik jelölésében közreműködtek és rászavaztak. Hozzátette, előrehaladott kora ellenére is törekszik arra, hogy eleget tegyen kötelességének és szolgálja hivatását a várost és az országot.

 

A másik Tüke-díjat Nagy Imre irodalomtörténész professzor kapta. A PTE professor emeritusa 1940-ben született Pécsen. 1969-ben avatták bölcsészdoktorrá, tanított középiskolában és szakfelügyelő is volt, mielőtt 1986-ban a felsőoktatásba került és a PTE egyetemi oktatója, majd pedig egyetem tanára nem lett 1998-ban. 2006 óta a Magyar Tudományos Akadémia doktoraként is dolgozik. Tudományos munkásságát jelzi 12 könyve, 150 tanulmánya és közel ezer cikke. Kutatási területe a felvilágosodás és romantika irodalma, valamint a magyar dráma és színház története.

 

Nagy lmre (balról) átveszi a Tüke-díjat / Forrás: PécsMa

 

További részletek a PécsMa.hu weboldalán!

Rovat: 
You shall not pass!