Pécs „Tanuló Város”

Pécs megpályázza az UNESCO által 2017. évre kiírt Global Learning City Award díjat, s ehhez kapcsolódóan azt, hogy a szervezet nyilvánítsa Pécset „Tanuló Várossá” – jelentette be dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere és dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora egy szerdai sajtótájékoztatón Pécsett.

 

Mint azt Dr. Bódis József elmondta, 2017-ben ünnepli a pécsi egyetem alapításának 650 éves jubileumát. Ennek kapcsán az universitas azzal a javaslattal fordult dr. Páva Zsolthoz, Pécs polgármesteréhez, hogy a megyeszékhely pályázza meg az UNESCO által 2017. évre kiírt Global Learning City Award díjat, s ehhez kapcsolódóan nyilvánítsa Pécset „Tanuló Várossá”.

- Úgy gondoljuk, városunk azért lehet sikeres e tekintetben, mert építhet kulturális, oktatási, tudományos és művészeti értékeire, sikereire, valamint a Pécsett élő polgárok aktív társadalmi szerepvállalására és széleskörű, nagy hagyományokkal rendelkező tanulási megnyilvánulására – mondta az egyetem rektora.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta: Pécs történelme, kultúrája és nemzetközi megnyilvánulásai egyaránt jelzik, hogy a település tanuló város. Így méltán építhet például az Egészséges Városok hálózathoz, a Kreatív Városok kezdeményezéshez történő csatlakozásra, mint ahogy az Európa Cantat immáron második sikeres megszervezésére, vagy az Európa Kulturális Fővárosa 2010 címre. A Város és az Egyetem együttműködésben jó példaként vonultathatja fel a Pécsi Tanuló Város-Régió Fórum kezdeményezést is, mely szintén a partnerség-alapú tanulási innováció modellje.

E kezdeményezés konkrétan hozzájárul a város- és térsége fejlesztéshez, továbbá a Városnak a Zöld Főváros címért benyújtandó pályázata sikeres megvalósításához.

Pécs polgármestere a fentiekben taglalt célkitűzésekkel összhangban azt is kezdeményezi, hogy a megyeszékhely rendezzen egy ún. Tanuló Fesztivált a Pécsi Napok keretében 2017-ben.

You shall not pass!