Paksi épületek okos méréséről egyeztetett Krakkóban a PTE mérnök csapata

A két szervezet február utolsó hetében vett részt azon a nemzetközi találkozón, amelyen hat közép-európai ország szakemberei egyeztettek középületek energiahatékonysága kapcsán.

 Az olasz, szlovák, szlovén, cseh, horvát és lengyel partnerek mellett Magyarországról a Paksi Önkormányzat és Budapest XII. Kerületi Önkormányzata vesz részt a TOGETHER (Towards a Goal of Efficiency Through Energy Reduction) nevű projektben, amelyet az Európai Unió Central Europe programja támogat. A Paksi Önkormányzat feladatainak megvalósítását a Pécsi Tudományegyetem segíti.
 
A hároméves projekt 2016 júniusában indult, és célja a városi térségek energiafogyasztásának csökkentésével hozzájárulni a klímaváltozás mérsékléséhez. Mivel a legnagyobb energia-megtakarítás az épületállomány energiahatékonyságának növelésével érhető el, a partnerek a középületek fogyasztásának csökkentésére fókuszálnak. A koncepció lényege, hogy az épületekben dolgozó alkalmazottak fogyasztási szokásaik megváltoztatásával energia- és így költségmegtakarítást érhetnek el, amelynek összege visszaforgatható épületenergetikai beruházások finanszírozásába. 
 
Első lépésben a kiválasztott épületek energiafogyasztását szükséges részletesen megismerni. Ezért Pakson 11 épület villamos energia, gáz- és távhő fogyasztását méri majd az önkormányzat okos mérők segítségével, amelyek folyamatosan – általában 15 perces gyakorisággal – rögzítik a fogyasztási adatokat és azokat az önkormányzat számára is hozzáférhetővé teszik. Így feltárhatók azok az időszakok, helyiségek és eszközök, amelyek fogyasztását csökkenteni szükséges.
Második lépésben a mérési adatokra alapozva az Önkormányzat képzést szervez az épületek fenntartói és alkalmazottai számára, melynek során a résztvevők megismerkedhetnek az alapvető épületenergetikai fogalmakkal, valamint fogyasztáscsökkentési módszerekkel – ezek közé tartozik a világítás LED-es korszerűsítése, épületinformatikai rendszerek bevezetése, a munkakörnyezet hőmérsékletének szabályozása, de az olyan alapvető tanácsok is, mint az ablakok zárva tartása a légkondicionáló készülékek működtetésének ideje alatt.
 
Az okos mérők a képzés előtt és után is mérik a fogyasztást, így meghatározható, hogy a projekt eredményeképpen milyen mértékű megtakarítást értek el az épületek. Nemzetközi statisztikák szerint pusztán a fogyasztás pillanatnyi értékének ismeretével – pl. egy monitoron kijelezve - már 5-10% közti megtakarítás érhető el. Ezt növeli például a világítótestek lekapcsolása, ha senki nem tartózkodik az adott helyiségben, vagy a fűtés és szellőztetés összehangolása.  
A projekt következő lépése a mérők felszerelése, amelyre a tervek szerint májusban kerül sor. 
 
Címkék: 
You shall not pass!