Művészeket köszöntöttek a városházán

A Művészet napja alkalmából számos pécsi jubiláló művészt köszöntött a városházán dr. Őri László kultúráért felelős alpolgármester és Bognár László, a kulturális és köznevelési bizottság elnöke szerdán. Egyetemünk oktatói közül számosan voltak jelen az eseményen.

Már hagyománynak számít, hogy Pécsett a Művészet napja alkalmából köszöntik a város kulturális életében meghatározó szerepet betöltő művészeket.

Mint azt dr. Őri László alpolgármester az ünnepségen hangsúlyozta, az alkalomból több évtizedes, akár generációkon átívelő munkásságokat, alkotó tevékenységeket köszöni meg a város. Elmondta: immár több éve büszkén hivatkozhat mindenki arra, hogy Pécs a kultúra városa. A pécsi művészek munkássága is hozzájárult, hogy ez a szlogen immár Pécs brandje lehet.

„Önök a színpadon, a hangverseny dobogón, íróasztal mellett, a műtermekben, műhelyekben olyan szellemi-művészi értéket teremtettek, amely a város számára a jövő aranytartaléka, tőkéje. Pécs jövőképében a kultúrának, a művészeteknek még erőteljesebb szerepet kívánunk juttatni, hogy a város a régióban, sőt az eu-régióban elnyerhesse azt a pozíciót, amelyet a képességei, adottságai szerint megérdemel” – hangsúlyozta az alpolgármester.

Bognár László arról szólt, hogy a közösség sokféle módon viszonyulhat egyes tagjaihoz. Azok, akik munkájukkal, szolgálatukkal hozzájárulnak a közösség építéséhez, gyarapodásához, számíthatnak a közösség nagyobb figyelmére, elismerésére. A szerdán köszöntött művészek sok éves, évtizedes művészi, alkotó tevékenysége jelentős szellemi értéket hoztak létre, amely Pécs kulturális miliőjének sajátos ízt, színt, atmoszférát ad.

Hangsúlyozta: pedagógusként, közéleti emberként, politikusként nagyra értékeli a pécsi művészek munkásságát.

 

A rendezvényen a következő jubiláló intézményeket, csoportokat köszöntötték:

 

- 20 éves a Közelítés Művészeti Egyesület

- 20 éves a Simply English Együttes

- 60 éves a Mecsek Táncegyüttes

- 70 éves a Bartók Béla Férfikar

 

Köszöntötték továbbá:

 

- Rozs Tamás zenészt

- Fenyvesi Béla zenészt

- Andrew C. Rouse zenészt

- Bánky Gábor színművészt

- Molnár János együttes vezetőt

- Deák Zsuzsanna képzőművészt

- Trischler Ferenc szobrászművészt

- Dr. Aknai Tamás művészettörténészt

- Tám László fotóművészt

- Várnagy Attila zeneművészt

- Sólyom Katalin színművészt

- Vári Éva színművészt

- Bertók László költőt

- Mester István színűvészt

- Bánky József zeneművészt

- Tillai Aurél karnagyot

 

Rovat: 
Címkék: 
You shall not pass!