Kutatók Éjszakája az Állam- és Jogtudományi Karon

Igazi nyüzsgés volt szeptember 30-án, pénteken este a jogi kar 48-a téri épületében; a Kutatók Éjszakája itteni 7 rendezvényét összességében mintegy 400-an látogatták meg.

Kutatók Éjszakája az Állam- és Jogtudományi Karon

 

A középiskolásoknak hirdetett jogi kultúrtörténeti vetélkedőben a Janus gimnázium diákjai voltak a legaktívabbak: csaknem egy egész osztály igazolta tudásszomja, játékos kedve mellett talpraesettségét is, hiszen bizony nem kis kihívást jelentett megjegyezni egy 7-8 soros, valamely címerállatról szóló szöveget, vagy az activity során elmutogatni az étekfogót, netán lerajzolni a vérszerződést, vagy a boszorkánypert.

A vártnál többen vettek részt Dr. Béli Gábor jogkönyveket és okleveleket testközelből bemutató jogtörténeti programján, így gyorsan még egy újabb termet is ki kellet nyitni, hogy minden érdeklődő hozzáférjen a gyakran többszáz éves iratokhoz, kötetekhez.

 

Kutatók Éjszakája az Állam- és Jogtudományi Karon

 

Szintén komoly érdeklődés övezte az ÓNSZ „A Nagy Testvér téged is figyel” c. rendezvényt, minek alkalmával Dr. Szőke Gergely adjunktus az adatvédelmi szabályozás jelenkori kihívásairól tartott előadást, a szakkollégium Közjogi Tagozatából Kis Kelemen Bence a Schrems-ítélet hatásait vizsgálta az USA-ba történő adattovábbítás tekintetében, Róna Bence pedig az EU és az USA közötti új, Privacy Shield elnevezésű adatvédelmi megállapodást értékelte.

Az ÁJK Kutatók Éjszakájának „sikersztorija” azonban minden kétséget kizáróan Hasfelmetsző Jack lett. A péntek esti utolsó előadásra zsúfolásig megtelt a 300 fős Molnár Kálmán előadóterem, egyeseknek már csak a lépcsőkön jutott hely. Dr. Fenyvesi Csaba habilitált egyetemi docens a Jack the Ripperként elhíresült bűnöző utáni nyomozás bemutatásán keresztül vezette be a jelenlévőket a kriminalisztika módszertanába, alapfogalmaiba. Az interaktív elemeket sem nélkülöző előadás során a hallgatóság segítségével még szagminta- és anyagmaradvány mintavételre is sor került, a Hasfelmetsző ügyében pedig alkalmanként rögtönzött „népbírósággá” alakult a közönség. 

 

 

Rovat: 
You shall not pass!