Elhunyt Horváth Gyula professzor

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának kollektívája mély megrendüléssel tudatja, hogy kollégánk, Dr. Horváth Gyula professzor 2015. szeptember 23-án tragikus hirtelenséggel elhunyt.

 

Horváth Gyula 1951-ben született Kaposvárott. 1974-ben szerzett közgazdász diplomát a JPTE Közgazdaságtudományi Karán. 1978-ban az egyetemi doktori, 1987-ben a kandidátusi, 1999-ben az MTA doktora címet szerezte meg, 2001-ben habilitált. 1974 óta dolgozott az MTA Regionális Kutatások Központjánál, 1997-ben annak főigazgatója lett. 2002-től a Közgazdaságtudományi Kar kinevezett egyetemi tanára volt. Kiemelkedő szerepet játszott a hazai regionális kutatás megalapozásában. Kutatási eredményei széleskörű hazai és nemzetközi érdeklődésre tartanak számot, a regionális politika témakörében megjelent könyvei a felsőoktatás kötelező tananyagává váltak. Több száz itthon és külföldön megjelent tanulmány és egyéb szakmai munka reprezentálja a gazdag kutatói életutat, a széles nemzetközi láthatósággal rendelkező tudós és professzor műveit folyamatosan hivatkozzák a legkülönbözőbb tudományterületek képviselői is. Jelentős nemzetközi visszhangot kiváltott előadásokat tartott az EU-bővítés utáni innováció-orientált, decentralizált európai regionális politika új irányairól. Önzetlen és fáradhatatlan munkásságát számos díjjal ismerték el: többek között Széchenyi professzori ösztöndíjat, Pro Régió, Akadémiai és Széchenyi Díjat is kapott.

 

Horváth Gyula professzor szakmai munkája nagyban hozzájárult a Közgazdaságtudományi Kar sikeres működéséhez. Elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy a Karon az 1990-es években elindulhatott a regionális politika és gazdaságtani oktatás. Különböző képzési szinteken (BA, MA, PhD) egyetemi hallgatók százai, ezrei hallgathatták a regionális politikáról szóló jó hangulatú előadásait. Szigorúsága, következetessége, lényeglátása, kritikus hangvétele, javaslatai, elgondolásai, látásmódjának széles horizontja kiemelték őt közegéből, egyben sok ember számára követendő mintának is állították. Alapító tagja volt a Regionális Politika és Gazdaságtan Doktori Iskolának. Témavezetőként kitartó munkával segített számos hallgatót eljutni a doktori címig. Nagy figyelemmel kísérte a határon túli fiatal magyar kutatók pályájának alakulását, erdélyi, vajdasági és felvidéki magyar fiatalokat támogatott tudományos céljaik elérésében. Oktatási tevékenysége más egyetemekre is kiterjedt. Aktívan részt vett a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem közgazdasági oktatási munkájában, de szakmailag támogatta a Sapientia Egyetemen folyó munkát is. Külföldi és hazai kapcsolatrendszerével nagy hatást gyakorolt munkatársaira és hallgatóira, akik közül sokan lehetnek hálásak Horváth Gyulának a kutatói vagy oktatói pályán való elindulásban nyújtott segítségért.  

 

Horváth Gyula professzor úr tragikus távozása a Kar és mindannyiunk közös vesztesége.

 

Professzor Úr emlékét tisztelettel megőrizzük.

 

 

Az MTA KRTK RKI gyászjelentése

 
Rovat: 
You shall not pass!