BTK-s hallgatóink sikere a Parlamentben

A Pécsi Tudományegyetem hallgatói által létrehozott ’Ilyen Ez a Politika’ párt alakíthatott kormányt és fogadtatta el sikeresen törvényjavaslatát a Parlamentben pénteken, a Mint-a-Parlament nevű szimulációs játék során. 

A PTE BTK hallgatóinak sikere a Parlamentben

 

A rendezvény az ország különböző egyetemeinek csapatai között zajlik, ahol a hallgatók kipróbálhatják magukat az országgyűlési képviselők szerepében lemodellezve egy törvény megszületését, így az elméleti tudásukat a gyakorlatban is kamatoztathatják. Idén az a pályázó egyetem csapata alakíthatott kormányt, ezáltal annak a csapatnak a törvényjavaslata kerülhetett az Országgyűlés elé, amelyik a legtöbb támogatót tudta magáénak egy internetes szavazáson.

A szavazást a pécsiek nyerték így a november 17-i ülésnapon az ő „A háziorvosi rendelők felszereltségének és a háziorvosok szakmai felkészültségének javításáról” című törvényjavaslatukat tárgyalta a parlament.

Az ülésnapon az ’Ilyen Ez a Politika’ és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem koalícióra léptek, és együtt igyekeztek végigvinni a törvényjavaslatot a Károli Gáspár Református Egyetem, az ELTE ÁJK, a Széchenyi István Egyetem és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem diákjai által létrehozott ellenzéki pártokkal szemben (minden frakcióban 20 képviselő ülhetett a szabályok szerint).

Az ülésnap lemodellezte egy törvényjavaslat útját egészen a javaslatról végső szavazásig: a pécsiek ismertették javaslatukat, majd 42 perces általános vita következett, melyet a bizottsági ülések követtek, a módosító javaslatok tárgyalásával. Délután folytatódott az ülésnap a törvényalkotási bizottság ülésével, majd elérkezett a zárószavazás, ahol a törvényjavaslatot benyújtó pécsiek sikeresen szereztek többséget és fogadtatták el javaslatukat.

 

A pécsi csapat tagjai, többségük a Bölcsészettudományi Kar Politikatudományi és Nemzetközi Tanulányok, valamint a Szociológia tanszékének hallgatója:

Fekete Kitti
Mesics Gábor
Matyók Annamária
Ripp Adrienn
Hoffmann Hanna
Csaba István Jácint
Horváth Virág
Budai Balázs
Murányi Ferenc
Fejes Alexander Róbert
Huber András
Váradi Gábor András
Talabér Ádám
Szalai Szabolcs
Hetényi Roland
Fébó Albert Jonatán
Gyuris Bettina
Hoss Bence
Schneidler Zsófia
Nagy Lajos Norbert

 

Rovat: 
You shall not pass!