Kovács Antal, olimpiai bajnok cselgáncsozó

Kovács Antal 

 

olimpiai bajnok cselgáncsozó, közgazdász

Közgazdaságtudományi Kar

marketing

végzés éve: 2001

  

 

 

 

Magyarország első olimpiai- és első világbajnoka a judo sportágban, hat dan fokozattal rendelkezik. Húszévesen nyert olimpiát. 1994-ben iratkozott be a PTE Közgazdaságtudományi karára, 2001-ben vehette át a diplomáját. A PTE KTK Regionális Gazdaság és Politika Doktori Iskolát is elvégezte, PhD-értekezésének címe Párbeszéd a társadalommal mint atomenergia-fogyasztóval. Jelenleg a Paksi Atomerőmű kommunikációs igazgatója.

"Közelsége és jó híre miatt választottam a Pécsi Tudományegyetemet. Aktív sportolóként olyan intézményt kellett választanom, ahová biztosan be tudok majd járni. A barátaim közül többen, s az akkori barátnőm - most már a feleségem - is itt tanult.
Amikor először jöttem a PTE-re, tele voltam izgalommal és kicsit feszültséggel is, hogy megfelelek-e az elvárásoknak. Már olimpiai bajnok voltam, ami mindenképp felelősség: úgy éreztem, magas a mérce és muszáj rendesen tanulnom. Elég nehéz volt a sportot a tanulással összeegyeztetni úgy, hogy nappali tagozatra jártam. Reggel edzettem, aztán beutaztam Pécsre. Sokat segített, hogy kaptam egyéni tanrendet és rugalmas vizsgabeosztást.
Igazi közösségi szellem alakult ki az évfolyamon. Sok tanárom volt, akit kifejezetten kedveltem, majdnem fel tudnám sorolni a teljes tanári kart! Jó oktatóim voltak, akik keményen követeltek. Összesen kettő alkalommal próbáltam meg elmenni bulizni, amikor a szemeszternek és az edzőtáborozásnak is egyszerre lett vége, két garden partyra - mindkettőt elmosta az eső. A hagyományos értelemben vett diákélet szempontjából csak a vizsgákra, a tanulásra tudok emlékezni, mégis jó érzéssel gondolok vissza.
Sem a Pollackon, sem a jogon, sem a közgázon nem vagyok elveszve - utóbbinak a kosárcsapatában is játszottam. A Paksi Atomerőműben dolgozom főállásban, itt a srácok jelentős része Pécsen végzett. Tanítok a TTK-n és az ETK-n, azok sem ismeretlenek. Amikor megszereztem a PhD fokozatot, kaptam egy megtisztelő felkérést a PTE-ről, hogy tanítsak. Sok impulzust kaptam a tanáraimtól, tudom, hogy egy jó előadás sokat lendíthet a hallgatókon. Igyekszem olyan oktató lenni, amilyen oktatóktól én kaptam a számomra legfontosabb impulzusokat."

You shall not pass!