Pécsi Tudományegyetem

Adminisztráció

  

  

Besenczi Árpád, színművész és igazgató

Besenczi Árpád

 

színművész, igazgató

Állam- és Jogtudományi Kar

jogász

végzés éve: 1989

  

 

 

 

Besenczi Árpád színművész, színházigazgató.

"Amikor nem vettek fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, szüleim unszolására jelöltem be a jogi egyetemet. Magyar és történelem voltak a felvételi tárgyak - ezek nekem elég könnyen mentek.
Azt gondoltam, hogy elkezdem a jogot, aztán ha felvesznek a színi főiskolára, akkor abbahagyom az egyetemet, volt erről egy hallgatólagos megállapodásom a szüleimmel. Aztán amikor a harmadévet is elvégeztem, úgy éreztem, már nem tehetem meg, hogy nem végzem el az egyetemet. Ez tulajdonképpen egy kényszerpálya volt nekem, de kellemes kényszerpálya. 
Később nagyon sok jogászt játszottam színdarabokban. Voltam ügyvéd, ügyész, bíró, gyilkos is; az igazságszolgáltatás majdnem minden szegmensét kipróbáltam. A jogi végzettség nyitottságot, olvasottságot, egyféle világlátást és hatalmas ismeretségi kört adott az embernek. Nagyon kellemes emlékeim vannak az egyetemről. Mióta színházigazgató vagyok, a jogi diplomám büszkén kint lóg az irodám falán.
Másodéves koromban a Pécsi Egyetemi Napokon minden jogi évfolyamnak volt egy dékánjelöltje. Akkor nagy siker volt a Sztárcsinálók című rockopera, mi átírtuk Dékáncsinálókra. Én játszottam a főszerepet, hatalmas kampánykörutunk volt, együtt fotózkodtunk az akkori PMFC focistákkal, felmásztam a Széchenyi téren a ló mellé, még az egyetem ablakába is kilógattak. Végül megnyertem a dékánválasztást, ez egy maradandó kellemes emlék nekem."

You shall not pass!