Zoltan P. Dienes

A Pécsi Tudományegyetem Felnőttképzési és Emberi Erőforrás Fejlesztési Karának díszdoktora: 2010. április 24.

Zoltan P. DienesZoltan P. Dienes 1916-ban született Magyarországon és tizenhat évesen Angliába költözött. Neve a matematika oktatásbankidolgozott elméleteivel forrt össze. Szinte az egész világot bejárta és terjesztette módszereit a játékról mint a matematika oktatás hatékony eszközéről.  Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Ausztráliában, Új Guineában, az USA-ban, Chilében, Brazíliában és Argentínában is megfordult.  Igazi világpolgár. S mivel a gyerekek mindenütt egy nyelvet beszélnek (s ő elsősorban erre volt kíváncsi) mindenhol megtalálta a helyét.

1966-ban Kanadába emigrált. Kidolgozta  elméleteit a matematika tanulás pszichológiájáról és a Sherbrooke-i Egyetem„Centre de Recherche en Psychomathématiques”  igazgatója lett. Nyugdíjba vonulása után óraadó professzor volt az Acadia Egyetemen. Életét összefoglaló könyve „A játék az életem” – Egy matematikus mágus visszaemlékezései címmel 2003-ban jelent meg.

Honoris Causa kinevezését dr. Klein Sándortól, a PTE FEEK Emberi Erőforrás Fejlesztési Intézetének tanszékvezető egyetemi tanárától vehette át Kanadában.

You shall not pass!