Plácido Domingo

Plácido Domingo / fotó: Csortos Szabolcs

Plácido Domingo az opera történetének egyik legnagyobb hatású énekese, elismert karmester. A spanyol művész nem csupán a színpadon, hanem a sevillai világkiállítás zenei vezetőjeként, a Washingtoni Nemzeti Opera és a Los Angeles-i Opera igazgatójaként is kiemelkedőt alkotott. Repertoárján mintegy 130 szerep – orosz és spanyol operák, a klasszikus mellett kortárs művek is –, a tenorkarakterek mellett pedig a Simon Boccanegra baritonfigurája található, ami egyedülállóvá teszi a zenés színpadokon. Száznál is több teljes operafelvételen, ária- és duettlemezen közreműködött, népszerűsítette az opera műfaját.

 

Tizenegy Grammy-, két Latin Grammy-díj birtokosa, a „Homage to Seville” (Hódolat Sevillának) című tévéfilmért és a Metropolitan Opera Silver Gala című programjáért pedig Emmy-díjat kapott. Több mint ötven videofelvétel és négy operafilm – Carmen, Traviata, Otello, Tosca – őrzi alakításait. A világ nagy operaszínpadai mellett a hangversenytermekben is aktív, dirigálta többek közt a Chicagói és a Londoni Szimfonikusokat, a Berlini Filharmonikusokat és a Montreali Szimfonikus Zenekart. 1990-ben José Carreras-szal és Luciano Pavarottival spontán „megalapított” Három Tenor formációjuk sok új rajongót nyert meg az operának.

 

Plácido Domingo Madridban született 1941-ben. Szülei mindketten zarzuelaénekesek (zenés, népi spanyol színpadi mű) voltak. Nyolcévesen Mexikóba költöztek, Domingo itt Mexikóváros konzervatóriumában tanult zongora és karmester szakon, de amikor felfedezték kiváló hangját, az énekkurzusokat is elkezdte látogatni. 18 éves volt, amikor a Rigoletto Borsájaként debütált a Mexikói Nemzeti Operában, két évvel később pedig Monterrey-ben főszerepben, a Traviata Alfredójaként is bemutatkozott. Három évig volt az Izraeli Nemzeti Opera tagja, ezalatt Tel Avivban tucatnyi szerepben 280 alkalommal láthatta a közönség, majd 1965-ben nemzetközi karrierje is beindult.

 

Plácido Domingo támogatja a fiatal énekeseket, több tehetséggondozó programot fémjelez neve, és 1993-ban megalapította az Operaliát. A nemzetközi énekverseny nem csupán a legjobb hangokat keresi, hanem minden hangfajban azokat a fiatalokat, akiknek személyisége, előadókészsége komoly művészi pálya ígéretét hordozza. A fő verseny mellett – Domingo szüleinek ajánlva – zarzuela kategóriában is indulhatnak az énekesek, a 2010-es Birgit Nilsson-díjjal járó egymillió dollárt pedig Plácido Domingo arra fordította, hogy a Wagner-énekesek külön versenyben méressék meg magukat. Az Operalián indult el José Cura (1994), Joyce DiDonato (1998), Maja Kovalevska (2006), Rafael Rojas (1996), Erwin Schrott (1998), Rolando Villazón (1999) karrierje is. 2008-ban, a Québecben rendezett döntőn a Madridban tanuló magyar bariton, Szemerédy Károly harmadik helyezést ért el, 2009-ben pedig Pécs – amely városnak nagykövete – és Budapest adtak otthont az elődöntőknek és a döntőnek. Domingo számos állami kitüntetés birtokosa, több rangos egyetem díszdoktora, valamint jótékonysági kezdeményezések pártfogója. Több sajtóorgánum nevezte az opera királyának, illetve a modern idők legnagyobb operaénekesének.

 

 

Avatási időpont: 
2016. február 7.
You shall not pass!