Dr. Geert Hofstede

A Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának díszdoktora: 2009. október 15.

Geert Hofstede 1928-ban született Hollandiában. Első diplomáját 1953-ban szerezte meg a Delfti Műszaki Egyetemen (Delft Technical University). 1967-ben summa cum laude minősítéssel doktorált A Groningen Egyetem Szociálpszichológia szakán. 

Az 1970-es években publikálta először az IBM alkalmazottainak vizsgálatán alapuló elemzéseit. A Hofstede által kidolgozott dimenziók és metaforák azóta már alap tételnek számítanak a szervezettudományban, csakúgy mint a menedzsmentben. 

Hofstede első könyve: „Culture’s Consequences” (A kultúrák következményei) először 1980-ban jelent meg. A következő – már nem csak az értő szakemberek, hanem a nagyközönség számára készült – mű, a „Cultures and Organizations: software of the mind” (Kultúrák és szervezetek: az elme szoftvere) első kiadása 1991-ben jelent meg. Ezt a változatot (amelyet számos további kiadás követett), tizenhét nyelven adták ki, többek között magyarul is. A könyv hazai megjelenésének alkalmából a szerző látogatást tett a PTE-n és „teltházas” előadást tartott a Közgazdaságtudományi Kar hallgatóinak és oktatóinak a Rákóczi úti Halasy-Nagy József Aulában. 

Geert Hofstede a tilburghi egyetem Professor Emeritusa, a maastrichti egyetem kutatója és számos egyetem díszdoktora. Kifejezte szándékát a Karral, a tanszékkel való további kapcsolattartásra, amelynek keretében engedélyezte legújabb kérdőívének használatát, a vezetői célok nemzetközi kutatásába való bekapcsolódást.

Kar: 
Közgazdaságtudományi Kar
Avatási időpont: 
2009. október 15.
You shall not pass!