Dr. Manfred Osten

A Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának díszdoktora: 2002. március 14.

Dr. Manfréd Osten egyetemi tanulmányait 1959-64 között Hamburgban és Münchenben végezte: jogtudománnyal, filozófiával, zene- és irodalomtudományokkal foglalkozott. A jogi doktorátus elnyerése után a Német Szövetségi Köztársaság Külügyminisztériumának szolgálatába állt. 1976-80 között a Német Szövetségi Köztársaság budapesti nagykövetségén dolgozott. Tevékenysége azonban lényegesen meghaladta a diplomáciai feladatkörét. Megtanult magyarul és tanulmányozta a magyar irodalmat. Petőfi verseit fordította németre. Részt vett ezen túlmenően a hazai zenei életben. Zenei tevékenysége többirányú: a zongora, a hegedű, és a brácsa kedvenc hangszerei. Ittléte alatt sok neves muzsikussal épített ki kapcsolatot. Így például a Tátrai és az Orlando vonósnégyes művészeti tevékenységébe kapcsolódott be.

1996-ban jelentős mértékben hozzájárult a Pécsett megtartott I. Magyar Humboldt Konferencia megrendezéséhez. A konferencián 14 országból vettek részt tudósok, hogy megvitassák az életminőség bonyolult kérdését, mely felölelte a környezetvédelem és az egészségügy problémáit egyaránt. A szomszédos országok valamennyien képviseltették magukat és volt a résztvevők között orosz, kazah amerikai, japán tudós is. A rendezvény a hazai és ezen belül is a pécsi tudomány publicitását segítette elő.

Később  bonni székhelyű Német-Magyar Társaság tagjaként ishozzájárult a magyar-német kapcsolatok ápolásához. Hathatósan támogatta a németnyelvű magyar folyóirat, a Humboldt Nachrichten megjelenését. Ezen kívül 450 magyar Humboldt ösztöndíjas dolgozott az NSZK-ban, ebből 30-on felüli a pécsi Humboldtosok száma.

Számos más országban is tevékenykedett: Franciaországban, Kamerunban, Csadban, Ausztráliában és Japánban. 1993-94-ben a német kormány sajtó- és információs hivatalában a kelet-európai osztály vezetője volt. 1995 január 1-je óta az Alexander von Humboldt Alapítvány főtitkára.

Kar: 
Bölcsészettudományi Kar
Avatási időpont: 
2002. március 14.
You shall not pass!